Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nieuwe vliegroutes Lelystad Airport betekenen einde voor Teuge

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 981 
|
 De Stentor 26-06-2017 
hv_veiligheid_3534.jpeg

Een van de nieuwe vliegroutes van Lelystad Airport gaat recht over vliegveld Teuge. Vliegverkeer wordt er daardoor zo zeer beperkt in zijn mogelijkheden, dat dit het einde voor vliegveld Teuge zou betekenen. Lelystad Airport wordt in 2019 in gebruik genomen voor lijnvluchtdiensten.

,,Dramatisch", noemt directeur van vliegveld Teuge Meiltje de Groot het voorgenomen besluit. Teuge haalt de helft van zijn omzet uit het paracentrum, en dat is ten dode opgeschreven als deze plannen realiteit worden. De Groot: ,,Het paracentrum zorgt voor de helft van onze omzet, zonder paracentrum is het einde luchthaven."

Voor zowel vliegveld Teuge als het paracentrum komt het besluit als donderslag bij heldere hemel. ,,In de overleggen die wij met de luchtverkeersleidingorganisaties hebben gehad, werd ons steeds verteld dat deze variant niet de voorkeur had." Maar het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het nu wel als besluit voorgenomen. Dat betekent dat in september de procedure in gang wordt gezet.

In een reactie laat ook de provincie Gelderland weten verrast te zijn. ,,Wij sluiten ons aan bij Teuge; ook wij zijn verbaasd. Vooral over hoe dit is gegaan", zegt woordvoerder van gedeputeerde Josan Meijers, Karen Mol. ,,Wij willen weten waarom voor dit scenario is gekozen, zonder overleg."

Routes


Boven Steenwijkerwold komen zogenoemde verzamelpunten voor het vliegverkeer. Daar zullen de routes afbuigen richting Zwolle en Kampen, waarna de opstijgende route wordt opgesplitst in twee routes richting van Apeldoorn. Een loopt ten oosten vrijwel recht over Teuge, de andere stijgende vliegroute loopt ten westen van Apeldoorn. De opstijgende vliegtuigen - die meer lawaai produceren dan dalende kisten – kunnen dan op 1800 meter hoogte over komen.

De aanvliegroutes (dalend verkeer) lopen vanaf Duitsland via Salland (Lemelerveld) eveneens richting Steenwijkerwold, vanwaar de vliegtuigen koers zetten richting Lelystad. De tweede aanvliegroute loopt ten oosten van Zutphen en Deventer richting het verzamelpunt.

Het ministerie van I en M bevestigt dat er een vertrekroute over Teuge gaat. Staatssecretaris Sharon Dijksma gaat de Kamer per brief informeren over het besluit, waarin alle aansluitingsroutes zijn opgenomen. Dat zijn de routes van vliegveld naar de luchtvaartroutes op grote hoogte.

Bekijk bericht op "De Stentor 26-06-2017"

Reacties op dit bericht