Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nieuwe luchthaven Istanbul ondergaat vuurdoop

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1023 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
tb_verkeerstoren_schiphol_.jpg

Door: Klaas-Jan van Woerkom

ISTANBUL - De nieuwe luchthaven van Istanbul heeft de laatste test succesvol doorstaan. Met drie vliegtuigen en drieduizend figuranten werden de afgelopen week praktijkproeven gehouden, om de operationele gereedheid van de megaluchthaven te testen.

Tijdens de zogeheten Operational Readiness and Airport Transfer-test landden twee Boeing 737-800’s en een Airbus A330 van Turkish Airlines op de nieuwe luchthaven om de grondafhandeling te testen. Met de hulp van drieduizend vrijwilligers die zich als passagier voordeden en negenduizend koffers meenamen werd gekeken in hoeverre de luchthaven klaar is voor gebruik.

Eind oktober gaat het vliegveld officieel open. In eerste instantie wordt de luchthaven door Turkish Airlines gebruikt voor binnenlandse vluchten, maar voor het einde van dit jaar moeten alle vluchten van het huidige Atatürk Airport naar Istanbul New Airport, dat nog geen officiële nieuwe naam heeft, worden overgeheveld. Het drukke Atatürk sluit dan voor commercieel vliegverkeer.

Istanbul New Airport heeft, als de opening een feit is, de capaciteit om negentig miljoen passagiers per jaar te verwerken. Over een aantal jaar moeten dat er zelfs 120 miljoen kunnen zijn. De luchthaven wil zich profileren als hét overstappunt voor reizigers vanuit de hele wereld en kan zich straks meten met grote luchthavens in het Midden-Oosten.

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Door de gunstige wereldligging is de kans groot dat dit het nieuwe scharnierpunt c.q. het hub van de overstappers gaat worden.

Geplaatst door Frans S. uit Heemstede

Laten we het hopen Wim.