Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nieuwe fase breekt aan voor Eindhovens stadsbestuur

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 659 
|
 Eindhovens Dagblad 
hv_natuur_2492.jpeg

Alle opwinding rond de aanhouding van SP-fractievoorzitter Murat Memis in Turkije overschaduwt deze week de normale gang van zaken in de Eindhovense politiek. Volkomen begrijpelijk. Wat er met hem is gebeurd, is immers schokkend. Daarnaast is de 31-jarige Memis een sympathieke en in het stadhuis graag geziene collega. De emoties liepen daarom hier en daar hoog op.

En dat terwijl er deze week sprake was van een memorabele dag in de stadspolitiek. Duurzaamheidswethouder Jan van der Meer van GroenLinks nam dinsdag - al na een jaar - afscheid van Eindhoven en is inmiddels aan de slag als gedeputeerde van het provinciebestuur van Gelderland. Hij is opgevolgd door Rik Thijs, de afgelopen jaren fractievoorzitter van GroenLinks in de raad.

Airport


Kort nadat Thijs was geïnstalleerd besprak de Eindhovense gemeenteraad de toekomst van Eindhoven Airport, en schaarden de verschillende partijen zich opmerkelijk eensgezind achter de aanbevelingen daarover van 'verkenner' Pieter van Geel: geen verdere groei meer, maar - vooral - het beteugelen van de overlast.

En een uurtje voor de installatie van Thijs presenteerde wethouder Marcel Oosterveer (VVD) van financiën de gemeentelijke jaarrekening over 2018 en kon hij een klinkend resultaat laten zien. Mede dankzij een overschot van 44 miljoen staat de stad, na jaren van treurnis, er financieel gezien voor het eerst weer eens wat florissanter voor. Het zijn drie feiten die op het eerste gezicht los van elkaar staan, maar die bij nadere beschouwing van alles met elkaar te maken hebben. Ze markeren namelijk de overgang naar een nieuwe fase in de samenwerking in deze nieuwe coalitie van VVD, GroenLinks, PvdA en CDA.

Het eerste jaar van die samenwerking zit er nu op, en in die periode hebben de vier partijen twee belangrijke kwesties in de politiek op weten te lossen. De financiën zijn - veel sneller dan verwacht - weer op orde aan het raken, vooral dankzij een strenge begrotingsdiscipline. Al begint dat nu wel echt flink pijn te doen in de wereld van zorg en welzijn, het zogenoemde sociale domein. Daar zijn de duimschroeven flink aangedraaid, mogelijk zelfs te flink.

Splijtzwam


En de potentiële splijtzwam Eindhoven Airport is onschadelijk gemaakt door Van Geel, die heel verrassend met een rapport op de proppen kwam waar iedereen mee kan leven, zowel omwonenden als links en rechts in de politiek. Waarbij wel aangetekend moet worden dat het uiteindelijk minister Cora van Nieuwenhuizen is die de finale beslissing neemt over de toekomst van de luchthaven.

Met Eindhovenaar Rik Thijs aan boord, in plaats van buitenstaander Van der Meer, kan de coalitie nu aan de slag met de andere problemen die er nog liggen, zoals vergroening en verduurzaming, het Muziekgebouw, verkeer en mobiliteit. Met financieel gezien wat meer vlees op de botten moet ook dat lukken.

Bekijk bericht op "Eindhovens Dagblad"

Reacties op dit bericht