Nieuwe ’Concorde’ in de maak
DENVER - Supersonisch vliegen, sneller dan het geluid, komt terug. Dat betekent dat de vliegtijd twee tot drie keer korter kan worden. Schiphol-New York bijvoorbeeld in nog geen drie uur.
De Amerikaanse bouwer Boom Supersonic lanceert volgend jaar testvluchten met een schaalmodel (XB-1) van de ‘Overture’, die rond 2025 de lucht in moet gaan met betalende passagiers.
Het is een soort kleinere versie van de Frans-Britse Concorde die tussen 1976 en 2003 rondvloog. Die had honderd stoelen, de Overture heeft er vooralsnog 55, waardoor het volgens de ontwerpers wel rendabel kan opereren.
"Amerikaanse Boom gaat vanaf 2020 testvliegen"
Er is aan boord alleen plaats voor reizigers die zich businessclasstarieven kunnen veroorloven. Het toestel krijgt een snelheid van Mach 2.2 op 20 km hoogte. Het moet ook veiliger zijn dan de Concorde, waarvan er in 2000 één verongelukte in Parijs.
Japan Airlines is een partner van Boom. Ook onder andere Virgin wil supersonische toestellen kopen. De non-stop vliegafstand (16.000 km) van Qantas tussen New York en Sydney zal de Overture niet halen. Die komt niet verder dan de helft zonder tanken. Wel wordt er volgens een zegsman tijdens de proeven ‘duurzame’ brandstof gebruikt.
Daarnaast zijn er supersonische zakenjets voor 10 tot 15 passagiers in ontwikkeling, waaronder de AS2 van het Amerikaanse Aerion, gesteund door Boeing. Dat toestel kan Mach 1.4 halen. In een (verre) toekomstvisie voorziet Boeing ook ’hypersonic’ vliegtuigen, die vier tot vijf keer zo snel als het geluid gaan.
Knal is probleem
Het grootste probleem van supersonisch vliegen is de milieuschade en de knal bij het doorbreken van de geluidsbarrière. Onder meer NASA is druk bezig om die techniek te verbeteren, zodat mensen op de grond er minder last van hebben. De meeste regeringen verbieden nu die herrie boven land, waardoor er alleen boven zee hard kan worden gevlogen.