Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nieuwe beperkingen een schande

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 220 
|
 digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl 
vliegtickets
Vliegtickets - illustratie

De luchtvaartmaatschappijen op Schiphol hebben opnieuw te maken met chaos, omdat de luchthaven volgend jaar zomer toch minder vluchten wil faciliteren in verband met vermeende personeelstekorten.

„Dit is een schande”, zegt voorman Willie Walsh van de mondiale luchtvaartkoepel IATA. Maandag is aan de maatschappijen duidelijk gemaakt dat ze hun planning voor volgend jaar zomer op Schiphol moeten omgooien, omdat er niet genoeg personeel zou zijn bij de luchtverkeersleiding, Marechaussee en douane. Ook zijn er niet genoeg staanplaatsen voor grote vliegtuigen.

De IATA is woedend, omdat Schiphol na de chaos van 2022 de zaak weer op de rit leek te hebben. Toen stonden er maandenlang lange rijen door onvoldoende personeel. „Als er al sprake zou zijn van personeelstekorten, waar is dan het aanvalsplan om dit op te lossen? We gaan straks een derde jaar in met onvoldoende personeel. Een schande”, zegt IATA-voorman Walsh.

Aanvankelijk moesten luchtvaartmaatschappijen 3 procent van hun zogeheten ’slots’ (start- en landingsplekken) inleveren voor komende zomer omdat minister Harbers Schiphol wil laten krimpen naar 460.000 starts en landingen. Maar hij werd teruggefloten door Brussel.

„De 3 procent krimp kon elke luchtvaartmaatschappij zelf invullen”, zegt slotexpert Dimiter Zahariev. „Maar nu komt als aap uit de mouw dat er ineens zware restricties zijn aangekondigd, waardoor er vluchten op bijvoorbeeld piekmomenten uit de systemen gehaald moeten worden. Dat is een totaal ander verhaal en geeft enorm veel complicaties voor vliegmaatschappijen, ook op de luchthavens waar ze naartoe vliegen vanaf Schiphol. We staan met de rug tegen de muur, terwijl er eigenlijk geen tijd meer is om dit goed te regelen.”

Bekijk bericht op "digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

De echte schande is dat IATA zich geen donder aantrekt van de nieuwe realiteit en het is ook niet verstandig. Diegenen die werkelijk al decennia ‘met hun rug tegen de muur staan’ zijn de omwonenden, waar IATA gen enkele boodschap aan heeft. Vergeet niet. dat enige tijd geleden men in dit land heel goed kon leven met 3% minder slots!