Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nieuwe app voor buren van Schiphol: Notifly geeft een ’vliegweerbericht’

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1391 
|
 leidschdagblad.nl 
schiphol-pixabay_1280.jpg
Schiphol
Credit: hpgruesen

Door Annet van Aarsen

SCHIPHOL - Luchthaven Schiphol lanceert woensdag een app voor omwonenden: Notifly. Daarmee krijgen de buren van de luchthaven real-time informatie over het vliegverkeer. Ze kunnen per uur bekijken hoeveel vliegtuigen er boven hun huis worden verwacht.

Ook kunnen gebruikers van de app op een kaart met het live vliegverkeer eenvoudig zien om welk type vliegtuig het gaat, op welke baan deze is gestart of gaat landen, waar hij naar toe gaat of vandaan komt en wat de vlieghoogte of –snelheid is. De app kijkt daarnaast naar de iets langere termijn: het verwachte vliegverkeer en baangebruik voor de komende 24 uur.

Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en waterstaat) is blij met Notifly: „Ik heb de luchtvaartsector gevraagd om een ’vliegweerbericht’ voor omwonenden te maken. Ik ben blij dat dit is gelukt. Voorspelbaarheid is van belang voor de omwonenden van Schiphol.” Dick Benschop, President & CEO van Royal Schiphol Group: „Transparante communicatie en informatievoorziening dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving.”

Uit onderzoek dat Schiphol twee jaar geleden startte onder omwonenden, bleek dat er vraag is naar meer voorspelbaarheid van het vliegverkeer en meer proactieve communicatie daarover. Met Notifly wil de luchthaven antwoord geven op deze vraag. Voor livegang is Notifly een aantal maanden met buren getest. Ook na lancering blijft Schiphol in samenwerking met omwonenden werken aan het verder ontwikkelen en verbeteren van de app, onder andere aan het vergroten van het werkingsgebied.

Notifly doet de locatiegebonden voorspellingen over vliegverkeer op basis van een zelflerend algoritme. Het model verwerkt weerdata van het KNMI en radardata over het vliegverkeer. Zo zoekt de app naar gelijksoortige omstandigheden en pakt daar een gemiddelde uit. Het model is zelflerend.

Bekijk bericht op "leidschdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door 12kwadraat uit Castricum

"Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en waterstaat) is blij met Notifly: „Ik heb de luchtvaartsector gevraagd om een ’vliegweerbericht’ voor omwonenden te maken. Ik ben blij dat dit is gelukt."
Nederland wordt zo langzamerhand een debielenland.

Geplaatst door Uden uit Veghel

Bij Eindhoven shitport is er ook zo'n app, heb je helemaal niks aan. Gewoon minder vliegen dat helpt

Geplaatst door anton uit castricum

12kwadraat,
Dat klopt, met de nuancering dat de debielen zich zich vooral concentreren op locatie binnenhof, Den Haag, en de ministeries. Het wordt hoog tijd dat de luchtvaartsector op dezelfde wijze juridisch aangepakt gaat worden als shell. Onze economie zal geen last krijgen van minder vliegen. Dat is inmiddels wel aangetoond door de coronacrisis. Er wordt al 1,5 jaar nauwelijks gevlogen (meer dan 80% reductie), en de economische teruggang, inclusief de negatieve effecten in andere sectoren (die er wel toe doen), was in totaal -3,5%. Een keihard bewijs dat de luchtvaartsector economisch vrijwel niets voorstelt, niet direct, maar ook niet indirect (t.b.v. andere sectoren, zoals altijd beweerd wordt). Geen economische motor, maar gebakken lucht.
Reduceren en saneren die boel, daar zullen miljoenen omwonenden en het klimaat veel baat bij hebben. Van de politiek hoeven we de komende jaren niets te verwachten, dus juridisch aanpakken lijkt de enig begaanbare weg.

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Cora is blij, hoe cynisch wilt u het hebben?
Wind uit noordelijke en oostelijke richting? Mooi stabiel zomerweer en de hele dag herrie. Het KNMI vertelt mij alles, ik hoop op regen. Ook goed voor de tuin waar ik zelden meer kan zitten.

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Oh zo,n app die aangeeft wanneer je je huis moet uitvluchten , zo,n waardeloos appje die zegt het is onmogelijk om ongestoord in je tuin te zitten.

Nou die heb ik helemaal niet nodig want het is standaard dat je 365 dgn p/j die klere herrie te verduren krijgt.
Weggegooid geld, weer belastinggeld verspilt.
De deuren en ramen zijn alweer de hele ochtend dicht hier……..u snapt wel waarom.

Geplaatst door Meizoentje uit Hilversum

Het zou fijn zijn als al die mensen die vinden dat ze zo nodig het vliegtuig moeten nemen om op vakantie te gaan hier ook eens aan denken voordat ze weer een vliegreis boeken. Maar ik vrees dat het egoïsme de overhand houdt. De natuur heeft ons een lesje geleerd, maar als we daar niets mee doen, volgt er zeker een nieuwe. Een zwaardere straf voor onze hebzucht.