Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nieuw onderzoek RIVM bevestigt: Schiphol veroorzaakt ernstige luchtvervuiling

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1454 
|
 Milieudefensie 
gh_vliegtuig_Castricumluchtfoto_namen.jpg

Vliegverkeer op Schiphol zorgt voor sterk verhoogde concentraties ultrafijnstof in de omgeving van het vliegveld, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Milieudefensie wil zo snel mogelijk maatregelen om het aantal vliegbewegingen te beperken zodat de gezondheid van omwonenden wordt beschermd.

Ultrafijnstof is schadelijk voor de gezondheid. De zeer kleine stofdeeltjes verspreiden vanaf Schiphol met de wind mee over het omliggende gebied, waar veel mensen wonen. Het RIVM publiceert in dit onderzoek geen gegevens over hoeveel mensen of woningen precies worden blootgesteld aan verschillende concentraties ultrafijnstof. TNO deed dit vorig jaar in vergelijkbaar onderzoek wel.

Verlies levensverwachting voor omwonenden
Blootstelling aan ultrafijnstof leidt tot een verhoogde kans op kanker, longaandoeningen en hart- en vaatziekten. Op basis van eerder onderzoek van TNO heeft Milieudefensie berekend dat omwonenden van Schiphol, bijvoorbeeld in Amstelveen en Amsterdam, gemiddeld enkele maanden tot ruim een jaar inleveren op hun levensverwachting. Cijfers uit het nieuwe onderzoek ondersteunen de schatting van Milieudefensie.

Nu maatregelen nodig
Een uur na het rondetafelgesprek over de groei van Schiphol in de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu werd het onderzoek gepubliceerd. De Staatssecretaris geeft naar aanleiding van het RIVM-onderzoek aan nog meer onderzoek naar de gezondheidseffecten te willen doen. “Het is goed als een dergelijk onderzoek plaatsvindt, maar dat mag niet betekenen dat je zo lang het onderzoek loopt, geen maatregelen neemt”, aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. “Veel te vaak wordt onderzoek gebruikt om echte oplossingen uit te stellen. We weten meer dan genoeg over ultrafijnstof om te weten dat de concentraties rondom Schiphol niet gezond zijn. De overheid is aan zet.”


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

¨De overheid is aan zet.”

Wat zouden we kunnen verwachten van een overheid die een meerderheidsbelang heeft in een sector die vele duizenden mensen in de herrie / vervuiling en onveiligheid stort?

Weinig, vrees ik.

Geplaatst door lies uit amsterdam