Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nederlandse vliegvelden verbreken passagiersrecords

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 928 
|
 nrc.nl 
hv_overig_1504.jpeg

Door Sjoerd Klumpenaar

Vorig jaar hebben Nederlandse luchthavens hun passagiersaantallen tot recordhoogtes zien stijgen, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de Schiphol Group.
Schiphol en Eindhoven noteren beide een passagiersgroei van ruim 9 procent.

Luchthaven Schiphol noteerde met 63,6 miljoen passagiers een stijging van 9,1 procent. Ook op de vliegvelden van Eindhoven en Rotterdam werden de passagiersrecords verbroken. Eindhoven Airport verwelkomde 4,7 miljoen passagiers (9,3 procent groei) in het jaar waarin het zelfs nog een aantal weken gesloten was vanwege de aanleg van een nieuwe landingsbaan. Met 1,2 miljoen passagiers was de groei op Rotterdam The Hague Airport 0,2 procent.

Ook het vrachtverkeer nam op Schiphol toe ten opzichte van 2015; er werd met 1,7 miljoen ton 1,8 procent meer vracht vervoerd.

‘Meer beveiliging nodig’
De groei van het aantal passagiers baart Schiphol-directeur Jos Nijhuis zorgen. In het Financieele Dagblad pleit hij maandag voor meer beveiliging. Volgens Nijhuis zouden er honderden marechaussees extra nodig zijn om Schiphol veilig te houden.

De wettelijk toegestane groei op Schiphol nadert de grens. Het aantal vliegtuigen dat landde of opsteeg (uitgedrukt als het aantal vliegtuigbewegingen) steeg vorig jaar met ruim 6 procent tot 479.000 op Schiphol.

Doordat de luchthaven niet verder mag groeien dan 500.000 vliegtuigbewegingen in 2020, zijn maatschappijen in een onderlinge strijd verwikkeld om slots binnen te halen - de nog beschikbare tijdvakken om vliegtuigen te laten opstijgen en landen. Dit is een belangrijke veroorzaker van het hogere aantal passagiers. Naar verwachting wordt de limiet al volgend jaar gehaald. Een andere oorzaak van de groei is de algehele toename van het aantal reizigers in het Schengengebied (17 procent).

Bekijk bericht op "nrc.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Uiteraard 'ge-wel-dig' nieuws dit voor o.a, Jos Nijhuis, de LVNL baasjes, de directie van KLM, de projectontwikkelaars van Schiphol, de winkeliers op Schiphol, de politici die straks een warm nestje zoeken en natuurlijk alle overige corrupte belanghebbenden van Schiphol in de BV Nederland.

Jammer genoeg is het wel iets minder goed nieuws voor de 'overige' 17,0 miljoen mensen in Nederland en met name de miljoenen mensen binnen de 50km zone van Schiphol.

Zij betalen allemaal mee aan deze Schiphol subsidie, delen niet mee in de baten en krijgen steeds meer herrie en vervuiling, vermoedelijk leidend tot ziektes en klimaatverandering.

Nee hoor, Nederland is niet corrupt...Kuch!

Ik stem Partij voor de Dieren 15 maart 2017. De asociale klootzakken van PVV, VVD en CDA hebben mijn stem niet nodig, er stemmen al genoeg domme mensen op blijkbaar en men weet prima voor zichzelf te zorgen.
Ik stem voor de fatsoenlijke partij die nog een beetje oog heeft voor de natuur en het milieu. Bomen en dieren kunnen niet stemmen dus doe ik het maar voor hen en mijzelf.

Geplaatst door Annoniem uit Heiloo

Ik sluit me aan bij opmerking van Peter

Geplaatst door Jaap uit Bussum

De groei komt ook omdat we zo'n vlieglustig volkje zijn. Als er niet zoveel vraag naar luchtvaart was geweest, was er ook niet zoveel aanbod geweest.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Afgezien van dat we een 'vlieglustig volk' zijn inderdaad zijn er wel een paar kanttekeningen.

- Door de enorme subsidie van de luchtvaart neemt ook vraag en aanbod toe. Beter is het om een marktconforme prijs te stellen inclusief brandstofaccijns en milieubelasting waardoor vliegverkeer vanzelf weer iets minder wordt.
- Doordat Schiphol zoveel overstappers wil aantrekken is 60% van de vliegbewegingen te wijten aan landende en startende overstappers.
- Door de bizarre prijsstelling in de luchtvaart is het voordeliger om via 2 of 3 vluchten op je eindebestemming te komen dan rechtstreeks. Nederlanders vliegen bijvoorbeeld via Londen en Duitsers via Schiphol

Overigens ben ik niet tegen vliegen en ook niet tegen Schiphol. Wel tegen het groeibeleid (tevens door bovenstaande) wat eigenlijk geen economische waarde heeft.

Met de helft van het aantal vluchten op Schiphol kan ook iedereen op vakantie en wordt gewoon alles bezorgd. Daarbij hoop ik wel dat iets meer awareness zal ontstaan bij de Nederlandse burger en politici.