Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Nederlanders positief over luchtvaart

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 616 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
NS_Dubbeldekker_hvs2.JPG

Door Frans van den Berg

SCHIPHOL - Een ruime meerderheid van de Nederlanders staat positief tegenover luchtvaart. Toch is maar een derde voorstander van meer vluchten vanaf Nederlandse luchthavens.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder de bevolking dat door het bureau Motivaction is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Die gegevens worden gebruikt bij het opstellen van de nieuwe luchtvaartnota voor de periode 2020 tot 2050.

Zes op de tien Nederlanders vliegt een of meerdere keren per jaar. Bij luchtvaart denken de meeste ondervraagden aan Schiphol en KLM. De vele mensen die positief zijn over luchtvaart, 82 procent, hebben het vooral over bereikbaarheid en reisgemak. Een sterke economie en werkgelegenheid worden veel minder genoemd. De invoering van een vliegtaks vinden de meeste mensen dan ook geen goed idee, omdat daardoor hun tickets duurder worden.

De elf procent van de Nederlanders die negatief is over luchtvaart noemt vooral geluidsoverlast en wachtrijen. Hoe meer prioriteit men geeft aan natuur en milieu of aan het beperken van geluidshinder, hoe negatiever wordt geoordeeld over luchtvaart. Deze groep is dan ook wel voorstander van een vliegtaks.

Verdeeld

De meeste Nederlanders mogen dan positief staan tegenover luchtvaart, over verdere groei van de luchtvaart is men sterk verdeeld. Slechts 35 procent vindt meer vluchten goed. Dertig procent wil het laten zoals het nu is en 24 procent wil krimp. Elf procent had geen mening. Verplaatsing van vluchten naar regionale luchthavens zoals Lelystad en Eindhoven heeft de voorkeur boven uitbreiding van Schiphol.

Het onderzoek is overigens slechts een van de vele bouwstenen voor de nieuwe luchtvaartnota. Ook belanghebbenden zoals bewonersgroepen, KLM, Schiphol, de vrachtsector en milieugroepen hebben hun wensen ingeleverd. De nota bestrijkt de periode tot 2050. Op korte termijn moet eerst duidelijkheid komen over de vraag of Lelystad open gaat voor vakantievluchten die nu op Schiphol zitten. Daarna proberen sector, bewoners en overheden eind deze maand een akkoord te sluiten over beperkte groei op Schiphol tot 2030.

Vooralsnog zit Schiphol tot eind 2020 vol met 500.000 vluchten. Schiphol zal vandaag op de nieuwjaarsbijeenkomst bekendmaken dat het afgelopen toch weer meer passagiers zijn vervoerd: 70,8 miljoen. Ook dit jaar stijgt dat door, omdat de vliegtuigen steeds voller zitten en maatschappijen grotere toestellen inzetten op Schiphol.

Uit het onderzoek van Motivaction bleek ook dat vier op de tien ondervraagden bereid is om vaker de trein te nemen op korte afstanden in plaats van het vliegtuig. Ook is een grote groep bereid om minder verre vliegreizen te maken of om minder vaak een vliegreis te maken.

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht