Nederlander heeft helemaal geen last van ’vliegschaamte’
’Vliegschaamte’ bestaat nauwelijks. Slechts 7% van de Nederlandse toeristen heeft moeite om door de lucht naar vakantiebestemmingen te reizen, maar 93% zegt daar geen last van te hebben. De meesten houden zich er niet mee bezig of stellen niks te kunnen doen aan de klimaatproblemen.
ANVR-voorzitter Frank Oostdam herkent de resultaten van een publieksonderzoek van partner WeFlyCheap. „Als branchevereniging merken we juist dat de vraag naar vliegvakanties toeneemt, omdat de zomerprijzen gemiddeld lager zijn dan vorig jaar. Dat vreemde begrip vliegschaamte is echt kul. Dat leeft slechts in zeer beperkte kring. Het lijkt op een intellectuele discussie, niet voor de gewone man.”
"Het lijkt op een intellectuele discussie, niet voor de gewone man"
De officiële cijfers van NBTC NIPO Research onderstrepen de toenemende vraag van Nederlanders naar vliegreizen. „Dat zijn er dit zomerseizoen vijf procent meer dan in 2018, niet alleen van Schiphol, maar ook uit regionale luchthavens in en om Nederland.”
Volgens onderzoeker Eelko van Drongelen is er sprake van een prijsoorlog tussen reisorganisaties om lege vliegtuigstoelen en hotelbedden te vullen. „Zeker de komende weken voor het hoogseizoen zijn nog nooit zo goedkoop geweest.”
Wisselend weer
TUI Nederland-topman Arjan Kers bevestigt de lage prijzen. „Ook op veel bestemmingen in hartje zomer. Daar komt de consument op af.” Afgelopen jaar had de reisbranche te maken met een heel mooie zomer in Nederland, waardoor de boekingen in 2019 traag begonnen. „Door het wisselende weer nu trekken die flink aan, zonder schaamte”, ziet Oostdam.
„In Europa is sprake van overcapaciteit”, zegt financieel analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. „Er wordt dus volop gestunt met tickets om vliegtuigen vol te krijgen. Koopjes trekken vliegtoeristen aan. In het hoogseizoen betaal je vaak de hoofdprijs, omdat de luchtvaart het dan moet verdienen.”
"Er wordt volop gestunt met tickets om vliegtuigen vol te krijgen"
Volgens prognoses van het Continu Vakantie Onderzoek en GfK zijn Spanje, Griekenland en Turkije deze zomer de koplopers voor vliegreizigers. Macedonië en Kroatië zijn Europese stijgers. Ver weg zijn vooral Amerika, Antillen en Cariben in trek.
Zomervakantie
In totaal houden twaalf miljoen Nederlanders in 2019 een lange zomervakantie, van wie bijna negen miljoen naar het buitenland gaan. Inclusief autoreizen staat Frankrijk aan kop met 1,3 miljoen Nederlandse bezoekers, gevolgd door Spanje, Italië, en Duitsland.
"Door het stapelen van allerlei belastingen is er geen geld om te investeren in synthetische kerosine of stillere, zuinige vliegtuigen"
„Duurzaamheid is een groeiend thema. Maar ook wij zien weinig vliegschaamte”, zegt topman Mattijs ten Brink van Transavia. „Transparantie wat we als luchtvaart doen voor het milieu is nodig, bijvoorbeeld investeren in schonere vliegtuigen en brandstoffen, maar we kunnen niet alles fiksen.”
Transavia is de budgetvlieger van KLM, en wil overheden waarschuwen voor het stapelen van allerlei belastingen. „Dan is er geen geld om te investeren in synthetische kerosine of stillere, zuinige vliegtuigen. Dat is juist de beste oplossing.” Bekijk bericht op "De Telegraaf"
Geplaatst door Marc uit Almere
Pardon??? Een onderzoek uitgevoerd door WeFlyCheap?!? Laat mij niet lachen!!! En al die mensen wie niet vliegen? hebben zij deze ook ondervraagd?
“Duurzaamheid is een groeiend thema. Maar ook wij zien weinig vliegschaamte,” zegt topman Mattijs ten Brink van Transavia.
Het vliegen is nu zo goedkoop dat diegene zonder vliegschaamte 2 x vaker het vliegtuig pakken. Logisch dat je daar dan weinig van merkt. Maak het vliegen anders gratis, dan is er helemaal geen vliegschaamte meer is.
Een typisch VVD artikel opgesteld samen met de luchtvaart. Kansloos....
Advies Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli):
De luchtvaart moet worden afgerekend op de gevolgen voor het milieu. Dat betekent ook dat vliegen duurder moet worden. “ZO KLAAR ALS EEN KLONTJE ZOU IK ZEGGEN”