Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Nationale vliegbelasting levert geen milieuwinst op’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 720 
|
 luchtvaartnieuws 
gh_vliegtuig_DSC_0132.JPG

DEN HAAG - Een nationale belasting op luchtvaart levert geen milieuwinst op. Dat stelt Evofenedex, de belangenbehartiger van de logistieke sector, naar aanleiding van een consultatie van het ministerie van Financiën over een belasting op luchtvaart. De organisatie ziet meer in een Europese luchtvaartbelasting.

Het ministerie van Financiën vroeg belanghebbenden te reageren op drie verschillende varianten van een luchtvaarttaks: een Europese route, een belasting op vliegtickets en een belasting op lawaaiige en vervuilende toestellen. Ze konden tot en met woensdag hun reactie kwijt. In totaal zijn 1400 reacties ontvangen.

“Wij hebben aangegeven alleen de Europese variant te ondersteunen om zo het gelijke speelveld binnen Europa in stand te houden”, stelt Evofenedex. ”Een nationale belasting zorgt slechts voor een verschuiving van vliegbewegingen naar het buitenland en levert volgens onderzoek van CE Delft ook amper milieuwinst op.”

De voorgestelde variant om vliegtuigen te belasten op basis van milieuprestaties baart de organisatie de meeste zorgen. Een dergelijke belasting zou immers grote gevolgen hebben voor het aanbod vrachtvluchten van en naar Schiphol.

Vrachtpositie


Bij deze belasting wordt het startgewicht, de Maximum Take Off Weight (MTOW), gebruikt voor de mate vervuiling. De aanname hierbij is: hoe zwaarder het toestel, hoe hoger de CO2-uitstoot. “Dit is een verkeerd gegeven, omdat er nieuwere type vliegtuigen zijn met een hoger startgewicht die daardoor meer vracht kunnen vervoeren en tegelijkertijd minder CO2-uitstoten dan vergelijkbare toestellen”, stelt Evofenedex. “Een dergelijke belasting raakt vooral het intercontinentale netwerk en de vrachtpositie van Schiphol.”

De organisatie verwacht dat met een nationale belasting op vliegtuigen de tarieven voor vrachtvliegtuigen omhoog zullen schieten, tot wel 200 procent. “Een dergelijke verhoging zou leiden tot het vertrek van een groot deel van de vrachtvluchten van Schiphol naar buitenlandse luchthavens zoals Luik, Brussel en Frankfurt. De nationale belasting zorgt dus niet voor milieuwinst en levert schade op aan exportkansen voor Nederlandse ondernemers, het vestigingsklimaat en werkgelegenheid."

Update: reactie KLM


Ook KLM heeft gereageerd op de overheidsconsultatie vliegtaks. De luchtvaartmaatschappij stelt eveneens dat een nationale vliegtaks niet bijdraagt aan een beter milieu. ”Om echt te verduurzamen en een verschil te maken, is het belangrijk om samen met overheid en bedrijfsleven de juiste stappen te zetten, bijvoorbeeld door te investeren in duurzame biobrandstof, waarmee een CO2-reductie van tachig procent in de keten kan worden gerealiseerd, en in alternatieve vervoersmogelijkheden op de kortere afstanden”, aldus topman Pieter Elbers.

“Ook een Single European Sky, waardoor tot tien procent CO2-reductie kan worden gereduceerd, helpt daadwerkelijk en heeft geen negatief effect op de Nederlandse concurrentiepositie, economie en werkgelegenheid.” KLM wijst in de reactie op de negatieve gevolgen die een nationale vliegtaks zou hebben. "Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) concludeerde in 2011: 'De vliegbelasting heeft een duidelijk negatief effect gehad op het aantal reizigers dat vertrekt vanaf Nederlandse vliegvelden, met name vanaf Schiphol.'

Uit een rapport van SEO Economisch Onderzoek 'Het economisch belang van luchtvaart' uit 2012 blijkt dat vliegtaks leidt 'tot een daling van de werkgelegenheid van 12.500 tot maximaal 37.500 banen en een afname van het BBP van 0,75 miljard euro tot maximaal 2,25 miljard euro.' Het CPB schatte in 2008 in dat de invoering van een vliegtaks van 350 miljoen euro tot een vermindering van 5.000 tot 10.000 banen zou leiden."

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws"

Reacties op dit bericht