Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Na ‘vuilnisman’ Sondag gaat Pieter van Oord, vierde generatie baggeraar, Schiphol leiden

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 261 
|
 parool.nl 
AMS_Amsterdam_Airport_Schiphol-verkeerstoren.jpg
Verkeerstoren Schiphol
Credit: qwesy qwesy

Door Herman Stil

Opnieuw vindt Schiphol een topman in de logistiek. Pieter van Oord wordt vanaf juni volgend jaar de nieuwe president-directeur van de luchthaven. Hij volgt interim-topman Ruud Sondag op, die tot maart aanblijft.

Dat heeft de raad van commissarissen van de luchthaven zondag besloten. Opvallend is dat het, na Ruud Sondag, oud-topman van afvalverwerker Van Gansewinkel, opnieuw om een ondernemer gaat met ruime ervaring in transport en logistiek. Hij wordt voor de standaardperiode van 4 jaar benoemd.

“Pieter van Oord is een zeer ervaren en internationaal georiënteerde topman van een succesvolle onderneming,” aldus president-commissaris Jaap Winter van Schiphol. “Hij heeft intensieve ervaring op het gebied van logistieke operaties en assetmanagement (het beheren van kapitale bezittingen), twee gebieden met grote uitdagingen voor Schiphol de komende jaren.”

Winter noemt ook Van Oords activiteiten op milieugebied. “Dat sluit aan bij de ambities van Schiphol om versneld te verduurzamen en de belasting voor de omgeving en het klimaat te verminderen. Hij is een ervaren leider die teams kan bouwen en het vertrouwen in Schiphol bij de eigen medewerkers en de buitenwereld kan versterken.”

Vierde generatie baggeraar
Pieter van Oord (62) is vierde generatie baggeraar, actief bij het 155-jarige familiebedrijf Van Oord, met Boskalis, en de Belgen Jan De Nul en Deme een van de grote vier uit de mondiale baggerwereld.

Na een studie economie in Amsterdam werkte Van Oord begin jaren negentig in de VS, Groot-Brittannië en Dubai. In 1994 kwam hij in dienst bij het familiebedrijf. Sinds 2008, toen hij zijn oom Koos van Oord opvolgde, is hij daarvan de topman.

Van Oord heeft een vloot van ruim zestig schepen en ruim 5200 medewerkers. Het bedrijf heeft onder meer meegewerkt aan de aanleg van de Nieuwe Waterweg, het dichten van de Zeeuwse dijken na de Tweede Wereldoorlog én na de Watersnoodramp van 1953, maar ook aan projecten in Dubai, zoals de aanleg van de Palmeilanden. Ook is het bedrijf groot in het leggen van onderzeese kabels, bijvoorbeeld voor de energie- en internetsector. Momenteel is het onder meer actief bij de renovatie van de Afsluitdijk.

Fossiele projecten en windenergie
Onder Pieter van Oord ging de focus vol op windenergie. “Zoals de Arabieren mazzel hadden met hun aardolie, hebben wij dat met onze wind,” zei Van Oord in 2018 tegen Nieuwsblad Transport. “De Noordzee is een van de weinige plekken op de wereld waar het altijd waait en die ondiep genoeg is om er windmolens te bouwen.” Het bedrijf heeft de afgelopen 15 jaar windparken gebouwd die 2,5 gigawatt opwekken, tot 2030 komen daar parken goed voor 20 gigawatt bij.

Maar ook werkt Van Oord voor de fossiele industrie, onder meer aan gaswinning voor de kust van Mozambique. Vorig jaar nog hekelde Pieter van Oord het inperken door het kabinet van exportsubsidies voor fossiele projecten, vooral omdat in zijn optiek grote delen van de wereld nog helemaal niet toe zijn aan het afstappen van fossiele brandstof. Evengoed steunde hij rond de verkiezingen in 2018 GroenLinksvoorman Jesse Klaver.

Van Oord is ook toezichthouder bij het Scheepvaart- en Transportcollege in Rotterdam en van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Daarnaast is hij als president-commissaris van Stadion Feijenoord lang betrokken geweest bij de voortslepende plannen voor de bouw van een nieuw stadion.

Nachtsluiting
Onder Sondag, die november vorig jaar Dick Benschop opvolgde, gooide de luchthaven het roer flink om. Zo lanceerde Schiphol een eigen plan om geluids- en milieuhinder terug te dringen, waaronder nachtsluiting, een verbod op privé- en zakenjets en boetes voor lawaaiige toestellen.

Daarnaast maakte Schiphol onder Sondag korte metten met de druktechaos, door actief mee te werken aan het binnenhalen van honderden nieuwe beveiligers. Ook wordt geïnvesteerd in betere arbeidsomstandigheden voor grond– en bagagemedewerkers.

Sondag, die aanvankelijk tot eind oktober van dit jaar zou blijven, laat weten dat hij niet aanblijft tot zijn opvolger aantreedt. Tussen maart en juni neemt financieel topman Robert Carsouw de topfunctie waar. Bij Van Oord neemt de vijfde generatie van de familie, Govert van Oord, het stokje over.

Bekijk bericht op "parool.nl"

Reacties op dit bericht