Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Motorgliders doken voor Boeings nabij Schiphol op

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 1113 
|
 NHD 
me_vliegtuig_IMG_0717.jpg

SCHIPHOL - Twee paramotorgliders zijn bijna in botsing gekomen met een Boeing 737 die Schiphol naderde. ,,Echt heel gevaarlijk, omdat gliders geen transponder hebben en daarmee niet waarneembaar zijn op de radar. Ook kan je niet met ze communiceren'', benadrukt de woordvoerster van de luchtverkeersleiding Nederland het gevaar.

Door Frans van den Berg - 23-5-2015, 10:00 (Update 23-5-2015, 10:00)

Niet waarneembaar op radar

De LVNL heeft het incident recent gemeld op de eigen website. Op zaterdagmiddag 13 september was de Boeing 737 bezig met de nadering van de Aalsmeerbaan toen de twee motorparagliders opeens opdoken. Meteen werd contact opgenomen met de luchtverkeersleiding. Ook een Boeing 777 die daarna kwam zag de gliders. De luchtvaartpolitie is nog tevergeefs uitgerukt. Het luchtruim rond Schiphol is streng verboden voor recreatievliegers. De gliders zaten op een hoogte van 550 meter. De afstand tussen hen en de Boeing wordt geschat op 500 meter, terwijl de veilige afstand tussen toestellen vijf kilometer hoort te zijn.

Er zijn wel eens vaker overschrijdingen, maar dan zitten de toestellen meestal nog kilometers uit elkaar. Nu was het heel dichtbij en door het ontbreken van een zender gaan in de cockpit van de Boeing geen alarmbellen rinkelen en treedt ook de automatische koerscorrectie niet in.

,,Tijdens de opleiding maken we altijd duidelijk dat het Schipholgebied een no-go-area is. Juist door het ontbreken van een transponder en communicatie. Wanneer je op 550 meter hoogte vliegt zie je Schiphol al liggen, dus weet je dat je in verboden gebied zit'', legt Wouter Stigter van de luchtvaartvereniging KNVvL uit. ,,Overigens zijn mij geen eerdere incidenten rond Schiphol bekend met paragliders.''

Bekijk bericht op "NHD"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit deltametropool

De verantwoordelijke VVD minister Schulz van I&M weigert drones en andere ongeleide projectielen, die de luchtveiligheid bedreigen, aan te pakken. Merkwaardig, want PvdA Stas Von Mansfeld heeft de portefeuille vliegproblematiek toegewezen gekregen en brengt daar overigens weinig tot niets van terecht.

De onvoorstelbare minachting bij het verantwoordelijk bestuur in DEn Haag voor de gewone burger die onder de overbelaste aanvliegroutes mag overleven (zie de intimidatie van de BUCH regio door LVLN middels plotselinge verdubbeling van nachtvluchten!!) kan alleen vanuit gemeente en regio worden beantwoord.

Gelukkig kwam het PVRC bestuur al meteen met een heldere reactie en beraden de BUCH gemeenten zich op de (onaanvaartbare!) ontstane situatie!