Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Motie steun regering bij toekomstplan MAA aangenomen

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 670 
|
 1Limburg 
HvS-2e_kamer_18-12-2018.JPG

De Tweede Kamer heeft met 81 tegen 68 stemmen een motie aangenomen die de regering opdraagt om ondersteuning te bieden aan de provincie, de Schiphol Group en Maastricht Aachen Airport (MAA) bij het opstellen van een toekomstplan.
Dat moet de basis vormen voor een nieuwe vergunning, een zogeheten luchthaven-besluit. Dat moet uiterlijk eind 2024 rond zijn.

Steun en tegenstemmen


De motie was ingediend door CDA, VVD en PVV. Die kreeg verder de steun van DENK, Volt, JA21, SGP, BBB en fractie De Haan. Tegen de motie stemden D66, SP, GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren. Daarmee volgden zij de lijn van hun fracties in het Limburgs Parlement die onlangs voor sluiting van MAA stemden. Verder kwamen de tegenstemmen van ChristenUnie, Forum voor Democratie en de eenpersoonsfracties Omtzigt en Gündogan.

Handen en voeten geven


Minister Mark Harbers (VVD) vindt dat het opstellen van een toekomstplan met een businesscase een zaak is van MAA zelf. Maar hij had de motie niet ontraden en aan het oordeel van de Tweede Kamer overgelaten. De vraag is nu hoe hij handen en voeten gaat geven aan de motie.

Strike voorwaarden


Daarin wordt geconstateerd dat het Limburgs Parlement heeft besloten open te houden, zij het onder strikte voorwaarden. Tegelijk wordt MAA een vliegveld van groot belang genoemd voor de nationale infrastructuur en de regio.

Toekomst borgen


De motie benoemt ook een aantal zaken voor het toekomstplan van MAA, zoals investeren in de leefbaarheid van de omgeving, verduurzaming van de luchthaven, een sterke businesscase en het borgen van de toekomst van MAA. De Tweede Kamer moet ook op de hoogte worden gehouden van de voortgang. MAA gaat in ieder geval met de Schiphol Group vervolggesprekken houden over samenwerking, nu de keuze voor openhouden is gemaakt.

Vakantievluchten MAA


De Tweede Kamer nam ook een motie van VVD'er Daniel Koerhuis aan dat het parlement geïnformeerd moet worden over de vakantievluchten die MAA en vliegveld Eelde bij Groningen van Schiphol overnemen of hebben overgenomen. Dat gebeurde met 126 tegen 25 stemmen. Tegen stemden GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, Volt en de eenpersoonsfractie Gündogan. BIJ1 - goed voor één zetel - was bij de stemmingen afwezig.

Bekijk bericht op "1Limburg"

Reacties op dit bericht