Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Morgen meer duidelijkheid over toekomst KLM

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1041 
|
 telegraaf.nl 
me_vliegtuig_vliegveld_IMG_0334.jpg


Paul Eldering

AMSTELVEEN - AF KLM geeft morgen openheid van zaken over de toekomst van KLM. Topman De Juniac komt hiervoor speciaal overvliegen uit Parijs.

,,Tien jaar na de fusie tussen Air France en KLM willen we terugkijken op de integratie en vooruitkijken naar de toekomst van de groep. Strategie en plannen komen aan de orde evenals wat het samengaan van beide vliegmaatschappijen concreet heeft betekend en opgeleverd", zo laat de Franse opperbaas Alexandre de Juniac in de uitnodiging weten.
Hij wordt in Amstelveen bijgestaan door KLM-topman Pieter Elbers, financieel topman Riolacci, Air France-baas Gagey en vice-presidents Pieter Bootsma (marketing), Patrick Alexandre (commercie) en Bram Gräber (strategy passenger business).
Toevallig gaan ook de zware cao-onderhandelingen met de Nederlandse vakbonden door. Er zullen vrijdag ongetwijfeld aan het Air France KLM-bestuur vragen worden gesteld over de nieuwe bezuinigingsronde, productiever werken en het aantal banen dat verloren gaat. Naar verluidt staat 10-15% van de 95.000 arbeidsplaatsen op de tocht.

Ontslagen
Gisteren werden in Franse media 5.000 mogelijke ontslagen bij Air France genoemd. Bij KLM zouden ruim 4.000 banen in de gevarenzone komen, als de bonden niet meewerken aan de harde maatregelen en bijvoorbeeld loonbevriezing. Het ombuigingsprogramma Perform 2020 moet dit jaar in Frankrijk en Nederland op volle kracht worden uitgerold.
Want haast is geboden. Air France KLM heeft te kampen met forse verliezen, hoge schulden, cashkrapte en stagnerende groei. Dat is volgens analisten een risicodragende combinatie. Opvallend is volgens CAPA-onderzoek dat het KLM-aandeel in de totale groepsomzet afgelopen tien jaar is toegenomen van 24 naar 38%. KLM heeft in die periode een omzetgroei van 50% gerealiseerd tot bijna 10 miljard euro. Maar de winstmarge is afgekalfd van 9 naar 3% bij 36% daling van het operationele resultaat. ,,Er moet dus wat gebeuren. Niets doen is geen optie", aldus Elbers.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht