Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Mogelijk nieuw onderzoek naar stikstof luchthaven Eelde

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 884 
|
 dvhn.nl - 27-09-2019 
hvs_vueling_DSC_2542.jpg

Door Willem Dekker

Groningen Airport Eelde moet mogelijk een nieuw onderzoek doen naar de stikstofuitstoot van vliegtuigen.

De recente uitspraak van de Raad van State over stikstofuitstoot, het zogeheten Programma Stikstof Aanpak (PAS), zette honderden bestaande en nieuwe projecten op de tocht. Ook Groningen Airport Eelde ontkomt er wellicht niet aan de stikstofuitstoot opnieuw te moeten bekijken.

De luchthaven draait nu op een natuurvergunning uit 2009. Daarin wordt volgens havenmeester Onno de Jong verwezen naar onderzoeken over de stikstofuitstoot van vliegtuigen op Eelde.

Effecten op Natura 2000
Destijds is rekening gehouden met de baanverlening en onder meer gekeken naar de toename van het aantal vliegbewegingen en de effecten op de Natura 2000-gebieden zoals het Zuidlaardermeer, Fochteloërveen en Drentsche Aa. ,,We hebben nooit signalen ontvangen dat de normen veranderd zijn,” aldus De Jonge.

Volgens de milieu-organisatie Mobilisation for the Environment (MOB), die de stikstofzaak tegen overheid bij de Raad van State won, heeft Eelde de stikstofvergunning niet op orde en voert het daarom te veel vluchten uit. MOB heeft een handhavingsverzoek aan het ministerie van LNV gestuurd.

‘Laat die vergunning dan zien’
,,Als Groningen Airport Eelde de vergunning voor stikstofuitstoot heeft, laat die dan zien. We hebben de provincie en het ministerie gevraagd. We kregen een natuurvergunning toegestuurd, maar die ging over flora en fauna, niet over stikstof”, zegt voorzitter Johan Vollenbroek van MOB.

Tijdens een rondgang langs ministeries, provincies en luchthaven, komt de stikstofvergunning niet boven water. De luchthaven verwijst naar de provincies (Groningen en Drenthe) en die verwijzen naar het ministerie, de terugwijst naar de provincie.

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij bekijkt momenteel het handhavingsverzoek van het MOB, zegt woordvoerder Raoel Koole. Volgens MOB-voorzitter Vollenbroek moet het ministerie binnen acht weken reageren.

Bekijk bericht op "dvhn.nl - 27-09-2019"

Reacties op dit bericht