Platform Vlieghinder Kennemerland
 

MOB geeft provinciebestuurders vlak voor verkiezingen unieke kans daad bij het woord te voegen

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 561 
|
 schipholwatch.nl - 21-02-2023 
HvS_logo_NH.png

Vlak voor de provinciale verkiezingen van 15 maart krijgen de bestuurders van de provincies Noord- en Zuid-Holland een unieke kans zich te profileren en kiezers voor zich te winnen. Mobilisation for the Environment (MOB) diende gisteren het verzoek in om de stikstofruimte in te trekken van vier boerderijen die door Schiphol zijn opgekocht.

Voor de bestuurders is dit een schot voor open doel. Zij zijn bevoegd de stikstofvergunningen in te trekken, zodat Schiphol deze niet kan inzetten voor het veroorzaken van nog meer schade aan de natuur via de uitstoot van stikstofoxiden uit straalmotoren.

De dames en heren politici kunnen nu laten zien wat zij waard zijn. Vorige week bleek op een verkiezingsdebat georganiseerd door de stichting Omgeving Zonder Vlieghinder in Oegstgeest dat de meeste partijen in Zuid-Holland op papier voor krimp van de luchtvaart zijn. Dat geldt niet voor coalitepartners CDA en VVD, en in mindere mate voor de SGP dat de overlast vooral wil doorschuiven naar Lelystad.

In Noord-Holland zijn maar liefst drie van de vier coalitiepartijen voor krimp van het vliegverkeer, zo melden hun verkiezingsprogramma’s en zo blijkt uit de eerder deze week gepubliceerde kieswijzer luchtvaart.

Misbruik stikstofvergunningen
Door de stikstofvergunningen van de opgekochte boerderijen in te trekken, kan Schiphol deze niet misbruiken voor de aanvraag van de wettelijk benodigde natuurvergunning en zal het moeten omzien naar andere mogelijkheden om de natuur te beschermen, zoals minder vliegen. Precies wat deze partijen zeggen te willen voor de komende regeerperiode.

In Noord-Holland zwaaien op dit moment GroenLinks, VVD, D66 en PvdA de scepter. Van deze partijen wil alleen de VVD – met een heuse KLM-lobbydirecteur als Statenlid – niet werken aan minder vliegverkeer. GroenLinks, D66 en PvdA zeggen dat nu – vlak voor de verkiezingen – wel voor elkaar te willen boksen. Van deze drie heeft tot op heden alleen GroenLinks het stemgedrag vertoond dat nodig is om de overlast en vervuiling door Schiphol in te perken.

Het is dan ook een gouden kans die MOB deze partijen vandaag in de schoot werpt. Met één streek van de pen kan gedeputeerde Jeroen Olthof (PvdA) nog vóór 15 maart laten zien dat het wat hem betreft niet alleen blijft bij mooie woorden in het verkiezingsprogramma.

Hij kan nu aantonen dat hij in staat is op te treden tegen een grote vervuiler die grote delen van de provincie dag en nacht terroriseert met vliegherrie.

Van koeien naar vliegtuigen
Drie van de boerderijen waarvan de stikstofvergunning moet worden ingetrokken bevinden zich in Noord-Holland. MOB stelt in zijn verzoek dat de provincie nog steeds onvoldoende maatregelen heeft getroffen om kwetsbare natuurgebieden te beschermen en dat het bestuur er daarom goed aan doet de vergunningen in te trekken.

De juridische grond waarop Olthof en zijn medebestuurders positief kunnen beslissen op het verzoek, wordt ook al aangereikt door MOB: er is sprake van een veranderd gebruik van de stikstofvergunning – van het houden van koeien naar het laten opstijgen en landen van vliegtuigen. Dat geeft bestuurders de mogelijkheid de vergunningen door te halen.

Op de redactie van SchipholWatch hebben we inmiddels een grote bak popcorn klaargezet. We zien reikhalzend uit naar de persberichten waarin beide provincies bekendmaken de vier vergunningen in te trekken.

Bekijk bericht op "schipholwatch.nl - 21-02-2023"

Reacties op dit bericht