Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Mislukt polderoverleg Schiphol nu politiek probleem

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 744 
|
 telegraaf.nl 
logo_VVD.png

Door Parlementaire redactie


DEN HAAG - Nu het polderoverleg over de groei van Schiphol is mislukt, krijgt politiek Den Haag er een hoofdpijndossier bij.

Het gepolder onder leiding van Hans Alders heeft geen compromis tussen omwonenden en de luchtvaartsector opgeleverd. De bewonersvertegenwoordigers willen de komende jaren geen verdere groei van de mainport, terwijl de sector beperkte groei nodig zegt te hebben om internationaal mee te kunnen blijven doen.

Bronnen bevestigen dat Alders woensdagavond met een groeiadvies op persoonlijke titel komt. Politiek Den Haag moet daardoor een besluit nemen zónder gedragen advies van omwonenden en de sector.

Nieuwe poging
„Er is blijkbaar iets geklapt in de relatie luchtvaart en bewoners”, reageert D66-Kamerlid Paternotte. Hij wil dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) de partijen opnieuw aan de onderhandelingstafel krijgt. „Hans Alders mag wat mij betreft tekst en uitleg komen geven in de Tweede Kamer.”

Coalitiepartij ChristenUnie wijst naar de minister. „Ben benieuwd hoe de minister wil omgaan met de stem van omwonenden en draagvlak bij gemeenten en provincies als de polder niet meer werkt”, laat Kamerlid Eppo Bruins via Twitter weten. Hij wil dat de bewindsvrouw nu op een andere manier draagvlak zoekt.

Niet representatief
VVD-Kamerlid Remco Dijkstra vindt dat lokale bestuurders en bewoners in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) de handdoek in de ring hebben gegooid. „ Het is duidelijk dat ‘polderen’ en eindeloos overleg niet meer werkt. Het wordt tijd voor leiderschap.”

De liberaal stelt dat het ’niet realistisch’ is dat de bewonersvertegenwoordigers helemaal geen groei willen. Dijkstra: „De milieumensen hebben de afgelopen periode de overhand gekregen in de Omgevingsraad. Daarmee is de ORS niet meer representatief, maar gekaapt door activisten en daardoor is het realistische geluid van vroeger helaas verstomd.”

De VVD’er vindt ook dat de belangen van honderdduizenden mensen die dankzij Schiphol hun boterham verdienen gehoord moeten worden. Hij wil dat de minister de inspraak gaat moderniseren. „Het proces en de methode van Alders is echter wel over de datum.”

Regeerakkoord
Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben in het regeerakkoord vastgelegd dat de door de sector behaalde milieuwinst mag worden gebruikt voor 50 procent groei van het vliegverkeer. De andere 50 procent moet worden gebruikt voor vermindering van overlast voor omwonenden. Hoeveel vluchten er precies bij mogen komen is niet vastgelegd.

Het kabinet en het parlement moeten dit jaar een knoop doorhakken over de toekomst van Schiphol. Tot 2020 zijn de oude afspraken van kracht.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

VVD mijnheer, onder welke steen komt u vandaan?
- Deze vorm van polderen, belazerd worden door de luchtvaartsector onder aanvoering van handlanger Alders, werkt inderdaad niet;
- De ORS bewonersvertegenwoordigers zijn nog steeds dezelfde mensen als pakweg 4 jaar geleden, dus wie hebben de nu de overhand gekregen? Dezelfde mensen die jarenlang bedonderd zijn!
- Wat heeft de werkgelegenheid hier mee te maken? Deze is in het geheel niet in het geding. We praten over groei van hetzelfde dat niks extra's voor de economie oplevert, alleen maar ellende;
- Volgens mij is in het voortraject duidelijk geworden wat de omgeving wil (stoppen met groei) en uit de enquête bleek dat slechts 38% groei wilde en de rest 62% geen groei of krimp.
Kom op zeg, mijnheer van de VVD, je kletst uit je nek.

Geplaatst door Frans S. uit Heemstede

"Daardoor is het realistische geluid van vroeger helaas verstomd."
Met vroeger bedoelt Dijkstra waarschijnlijk de tijd dat je de bewoners ongegeneerd kon belazeren, naaien , bedonderen, besodemieteren, in de zeik nemen, een oor aan naaien kortom schiphollen. Die gouden tijd voor de luchtvaart maffia is voorbij , de bewoners willen geen groei en groei is ook helemaal niet nodig zie de opmerking van Wim over de werkgelegenheid.