Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Ministerie kijkt naar verhoging aantal vluchten Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 509 
|
 nu.nl 
PVRC_-_mannetje_kaal-2.jpg

Bij de bouw van Lelystad Airport wordt er gerekend met een maximum aantal vliegbewegingen van 60.000 in 2043. Dat is een stuk meer dan de huidige plannen waarin een plafond van 45.000 vliegbewegingen, het aantal start en landingen, is opgenomen.
Dat bevestigt Leon Adegeest van het actiecomité HoogOverijssel maandag na berichtgeving in NRC.

Er wordt bij de berekeningen gekeken naar het maximale geluid van de vliegtuigen. Omdat er steeds stillere toestellen worden gemaakt, ontstaat er puur theoretisch gezien ruimte voor meer vluchten zonder dat de geluidsnormen worden overschreden.

Dat is vrijdag besproken tijdens een bijeenkomst van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de bewonersdelegatie rond Lelystad en luchtvaartadviesbureau To70.

Adegeest was aangesloten bij de bewonersdelegatie en kreeg de informatie op basis van vertrouwen. Dat er ook gerekend wordt met een grotere bandbreedte vindt hij dermate ernstig, dat hij zich genoodzaakt voelt uit de delegatie te stappen en naar buiten te treden.

Het is de verwachting dat Lelystad Airport vanaf april 2019 is geopend voor de burgerluchtvaart, maar aan die datum wordt inmiddels openlijk getwijfeld.

Bakens
"De bakens worden steeds verder verzet", zegt Adegeest, die eerder op eigen houtje fouten ontdekte in de geluidsberekeningen van het ministerie, de zogenoemde milieueffectenrapportage (MER). Er wordt nu een geactualiseerde versie opgesteld die deze maand naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Adegeest wil dat de Tweede Kamer weet wat er speelt zodat het debat opnieuw gevoerd kan worden. "Er wordt nu puur naar de geluidsruimte gekeken. Maar meer vliegtuigen hebben ook effect op het milieu."

Jan Rooijakkers, als voorzitter van HoogOverijssel ook aanwezig bij het overleg van vrijdag, zegt zich te kunnen vinden in wat Adegeest zegt, maar kan geen details geven over de bijeenkomst vanwege de vertrouwelijke aard. Deze middag staat er een nieuw overleg tussen de bewoners gepland.

Voor Stichting Red de Veluwe, zelf geen onderdeel van de bewonersdelegatie, is de maat vol. "Het vertrouwen in de plannen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is definitief van de baan", laat de organisatie in een reactie weten.

De stichting wil daarom dat het project helemaal wordt afgeblazen en de ontwerpers opnieuw naar de tekentafel gaan. Voorheen was de inzet uitstel.

Plafond
Van Nieuwenhuizen heeft altijd gezegd dat het plafond op 45.000 vliegbewegingen staat. Tot de herindeling van het luchtruim, waarschijnlijk niet eerder gereed dan 2023, is er sprake van maximaal 10.000 vliegbewegingen.

Een woordvoerder van de bewindsvrouw ontkent dan ook dat er rekening wordt gehouden met een verhoging naar 60.000. Er is geen sprake van een nieuw plafond. "Er wordt naar tal van aannames gekeken. Dit gaat om een klein onderdeel van de geluidsberekening", aldus de woordvoerder. Ze benadrukt dat de bewonersdelegatie zelf vroeg naar de geluidsberekeningen.

Van Nieuwenhuizen nam eind december een motie van coalitiepartijen D66 en ChristenUnie over met de strekking dat zorgvuldigheid en objectiviteit centraal moeten staan in de geactualiseerde MER.

Foutenfestival
Indieners Jan Paternotte (D66) en Eppo Bruins (ChristenUnie) begrijpen de ontstane onrust gezien de geschiedenis van het dossier. "De communicatie over Lelystad Airport was één groot foutenfestival", zegt Paternotte.

Hoewel het gaat om technische berekeningen waarbij het helemaal niet is gezegd dat ze ook worden uitgevoerd, werken D66 en ChristenUnie sowieso niet mee aan 60.000 vliegbewegingen. "Het is niet aan de orde", aldus Bruins.

Bekijk bericht op "nu.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door M uit U

En het geschiphol is weer begonnen.

Stel je voor dat je zulke buren hebt: in plaats van 5 dagen in de week een tyfusherrie maken, beloven ze nu om 7 dagen per week veel herrie te gaan maken. En daar moet jij akkoord mee gaan, want 7 dagen veel herrie is volgens hen gelijk aan 5 dagen tyfusherrie. Dus wat zeur je nou?