Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minister zwicht onder druk coalitie over Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 850 
|
 ad.nl - 18-12-2018 
HvS_2e_Kamer_(3).JPG

Door Edwin van der Aa

Verkeersminister van Nieuwenhuizen geeft de coalitiepartijen hun zin in het dossier Lelystad Airport. De VVD-bewindsvrouw mag van CDA, D66 en ChristenUnie koste wat kost geen zelfstandige groei toestaan van de regionale luchthaven. ,,Ik heb goed gehoord wat ze hierover zeggen.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft een groot probleem: de bewindsvrouw kreeg recent vanuit Brussel te horen dat ze volgens de Europese regels de markttoegang voor nieuwe luchtvaartmaatschappijen tot Lelystad Airport niet volledig mag afsnijden.

Terwijl de coalitiepartijen in Nederland juist in het regeerakkoord hebben afgesproken dat de regionale luchthaven in de Flevopolder straks alleen mag dienen als ‘overloophaven’ voor bestaande vakantievluchten. Die vertrekken nu vanaf het overvolle Schiphol.

De minister moet uitvoeren wat we hebben afgesproken, het is niet mijn taak haar te vertellen hoe ze dat gaat klaarspe­len
Kamerlid Jan Paternotte (D66)


Geen overleg vooraf
Toch speelde de minister afgelopen vrijdag in een Kamerbrief - overigens zonder overleg vooraf binnen de coalitie - met de gedachte om op Lelystad Airport straks wél enigszins ruimte bieden aan kersverse partijen. Tegelijk zou ook vakantieverkeer worden overgenomen.

Vanavond ontkende de bewindsvrouw tijdens een debat dat sprake is van een koerswijziging. De regeringspartijen blijven echter waken dat er een oplossing voor Lelystad Airport komt die zij voor ogen hebben. Autonome groei en vrachtvervoer zijn volledig uitgesloten.

Begin december bleek al dat de Europese Commissie niks op heeft met het Nederlandse voornemen. Naar verluidt kreeg de bewindsvrouw te horen dat ze mocht kiezen: of de Commissie zou het slechte nieuws naar buiten brengen, of ze deed dat zelf. Dat laatste gebeurde.

Ingewikkeld
De opening van het verbouwde Lelystad Airport, gepland voor april 2020, wordt ‘ingewikkeld’ door de huidige impasse. Ook over het succes van nieuwe onderhandelingen met Brussel geeft de minister geen garanties af. Van Nieuwenhuizen: ,,Maar ik ga mijn best doen.“

Volgens D66‘er Jan Paternotte kan er echter totaal geen sprake zijn van een compromis. ,,De minister moet uitvoeren wat we hebben afgesproken, het is niet mijn taak haar te vertellen hoe ze dat gaat klaarspelen.” En Eppo Bruins (ChristenUnie) zegt dat Van Nieuwenhuizen ‘gewoon haar huiswerk moet maken’.

Bekijk bericht op "ad.nl - 18-12-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Elodie uit Wintelre

Het is opmerkelijk opvallend dat de politicus van het jaar (Klaas Dijkhoff VVD nu geen 'proefballonnen' van onzin oplossingen laat opgaan. Akelig stil is de gehele VVD op dit moment in deze idiote kwestie. Opvallend is wel dat bij Eindhoven Airport de afgesproken 25.000 vliegbewegingen eind 2019 worden 'vol' gevlogen en nu al gesproken wordt over verdere groei naar 55.000 of 70.000 en uiteindelijk naar 100.000 vliegbewegingen. Bij Eindhoven Airport lijkt het dat iedereen staat te juichen, helaas worden de omwonenden sluw monddood gemaakt door code Geel! Het is leuk voor omwonenden Lelystad dat er wellicht wederom uitstel van de opening zal zijn, helaas voor omwonenden Eindhoven Airport, daar komen die vliegbewegingen extra erbij. Een militair vliegveld met 7.500 vliegbewegingen en straks 70.000 civiel vliegbewegingen! Tja dat had ik daar maar niet moeten gaan wonen, toch!

Geplaatst door Eric uit Veghel

Helemaal gelijk. Regio eindhoven is opgezadeld met een hoop overlast. En dat is gewoon opgedrongen. Geen keuze gehad. En nu maar uitbreiden. Ongelooflijk die overheid en iedereen laat het maar gebeuren.
Laat staan over de klimaatdoelen. Vliegveld nederland voor die procent groei. We willen ook nog kunnen leven.

Geplaatst door Sara

Ik weet dat de gezamenlijke aktie groepen tegen het laagvliegen heel hard gewerkt hebben om dit te bereiken. (Met Ludieke acties, met kennis, een film onderzoeks journalistiek langs deuren gegaan debatten bij gewoond). Met als schrikbeeld: de huidige gang van zaken in de overige luchthavens. Groei ten koste van leefkwaliteit en leugens tegen de bevolking. Ook heeft het voor ons (schiphol en de rest van Nederland die blootgesteld worden aan het vlieggeweld ) zin. Leon Adegeest heeft zich bv nu ook bezig gehouden met de Mer berekening geluids berekening van schiphol. We moeten juist blij zijn dat dit gebeurd en zien als kansen. Ook al heeft het niet gelijk invloed op onze eigen tuin. Verzet tegen deze gang van zaken. Daar gaat het om. Ik zie Lelystad als een begin van een omkering. Ik zie het als een nationaal probleem: als ik zelf slaap weet ik dat andere mensen niet slapen. Onze overheid is krankzinnig geworden. Blijven strijden tegen dit onrecht.

Geplaatst door Frans uit Wapenveld

Op Gatwick ontregelen actievoerders het vliegverkeer met drones.

Geplaatst door Frans S. uit Heemstede

Het zou veel beter zijn als de vulkaan Eyjafjallajökull op Ijsland een hele poos as wolken over Europa uitstort , zoals in 2010. Als iemand weet hoe je dat ding aan kan zetten dan hoor ik het graag.

Geplaatst door anoniem1

Waneer komt de minister naar buiten met de bom in de Schiphol discussie.
Dat er een opmerkelijk besluit waar de omwonenden niet blij mee zullen zijn aan zit te komen dat kan je aan alle kanten zien aankomen.

Deze week was laatste poging om aan alders tafel tot een of ander akkoord te komen,stond althans week geleden in artikel. Hele week niks over gehoord en morgen is vrijdag. Misschien dat er morgen nog iets komt maar verwacht dat eigenlijk niet meer. Dan kan minister knoop gaan doorhakken en hebben we misschien volgende week al duidelijkheid.