Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Eelde moet zich richten op duurzame luchtvaart’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 237 
|
 rtvdrenthe.nl - 10-02-2020 
pbct-e-vliegtuig-2016-web.jpg

Door Andries Ophof

Groningen Airport Eelde kan zich onderscheiden door verder in te zetten op verduurzaming van de Nederlandse luchtvaart. Want verduurzaming en innovatie in de luchtvaart gaan niet snel genoeg.

Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen vanmorgen bij de officiële opening van het zonnepark op het terrein van de luchthaven. Het gaat om een zonnepark van ruim 63.000 panelen. GroenLeven uit Heerenveen is de exploitant van het zonnepark. "Het gaat om 22 megawatt aan energie", vertelt Siebren Zijlstra van GroenLeven. "Dat is goed voor 6200 huishoudens." Minister Van Nieuwenhuizen zou het park al eerder openen. Maar dat ging toen niet door. Vandaag lukte het wel.

Laadpaal voor kleine vliegtuigen en biokerosine
Tijdens de bijeenkomst ging het vooral over duurzame luchtvaart. Dus een minder vervuilende luchtvaart. En de eerste stappen van Groningen Airport Eelde met de bouw van een zonnepark en de aanleg van een laadpaal voor kleine vliegtuigen is een begin. Ook de bouw van een biokerosinefabriek in Delfzijl is een goed voorbeeld van verduurzaming. Luchtvaartmaatschappij KLM is een van de initiatiefnemers daarvan.

Van Nieuwenhuizen: "Ik ben ontzettend blij met de biokerosinefabriek in Delfzijl. Ik vind het eerlijk gezegd ook wel raar dat de KLM alleen in Los Angeles biokerosine kan tanken. Dat moet je in je eigen land ook op orde hebben. We gaan langzamerhand naar het bijmengen van biokerosine voor vliegtuigen. Dit is een hele mooie stap."

De minister had vanmorgen een compliment voor de Drentse luchthaven. Een belangrijke luchthaven, zo zegt ze. Het kan wat haar betreft een voorloper worden als luchthaven waar gekeken wordt naar andere manieren van vliegen. Elektrisch bijvoorbeeld. Naast de reguliere luchtvaart zouden ze zich vooral moeten richten op de 'nieuwe luchtvaart'. Er is nog wel een slag te maken van kerosine naar milieuvriendelijk vliegen. "Zorg dat je voorop loopt in het verduurzamen van de luchtvaart. Dat heeft echt de toekomst. Dan denk ik ook dat je de beste kansen hebt om toekomstproof te zijn."

Bekijk bericht op "rtvdrenthe.nl - 10-02-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Op basis van deze uitspraken kan de failliete boel wellicht op subsidie rekenen van Cora.