Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minister: Twente Airport wist dat Boeing 747’s niet mochten vertrekken

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 196 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
tb_Cityjet_EI-RJU.jpg

DEN HAAG - Twente Airport Airport wist dat de zes Boeing 747-400’s van Lufthansa die daar afgelopen zomer op de voormalige vliegbasis landden niet meer mochten vertrekken. Dat meldt minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen in antwoord op kamervragen van VVD-kamerlid Remco Dijkstra.

Volgens de minister heeft Twente Airport in 2019 en 2020 aanvragen gedaan voor een permanente wijziging van het veiligheidscertificaat om onbeperkt vluchten mogelijk te maken voor widebodyvliegtuigen. De ILT stemde niet in omdat Twente Airport op enkele onderdelen niet voldoet aan internationale wet- en regelgeving.

De ILT gaf wel toestemming om de Lufthansa-vliegtuigen te laten landen omdat ze volgens Twente Airport langdurig zouden worden gestald, met uiteindelijk zicht op demontage. In de afgelopen jaren hebben op deze manier al een flink aantal widebodyvliegtuigen een laatste enkele vlucht naar Twente gemaakt.

Lufthansa besliste echter anders en wilde de toestellen vanaf eind oktober overvliegen naar de Mojave-woestijn in Californië, om daar te worden ontmanteld door GE Aviation Materials. Toen bleek dat de Boeings niet mochten vertrekken.

“ILT heeft hierbij vanaf het begin duidelijk aan de exploitant aangegeven dat, vanwege het ontbreken van de infrastructuur, er geen sprake kan zijn van vertrek”, schrijft Van Nieuwenhuizen. Het gaat daarbij om het ontbreken van de zogeheten runway turn pads (draaikoppen), runway shoulders en taxiway shoulders.

Volgens de minister was met het veiligheidscertificaat van Twente Airport in deze situatie uitsluitend de landing van widebodyvliegtuigen toegestaan die voor demontage (end-of-life) of stalling werden aangeboden. “Zonder aangepast veiligheidscertificaat mochten luchtvaartuigen van bijvoorbeeld het type Boeing 747 niet vertrekken.”

Volgens Van Nieuwenhuizen is de kwestie met de zes Lufthansa-vliegtuigen “een unieke situatie”. Het geschil is inmiddels opgelost zonder tussenkomst van de rechter. De ILT heeft eenmalig een aanvullend pakket van veiligheidseisen aangeboden om ervoor te zorgen dat alleen deze zes vliegtuigen kunnen vertrekken. De eerste is inmiddels vertrokken.

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door 12kwadraat uit CASTRICUM

Een typisch voorbeeld van de arrogantie van de luchtvaart (krijgt altijd hun zin) en een obstructie tot gevolg hebbende waarmee ze de omwonenden (bij de start en het opstijgen) in gevaar hebben gebracht.
En wat ook gebeurd, ze komen er altijd mee weg.

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Makkelijk zat. Je past gewoon even de veiligheidsvoorschriften aan. Daarna schrijf je verder mee aan een publicatie van IenW met de uitspraak dat de veiligheid altijd voorop staat. Geen haan die naar dit beleid kraait.