Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minister treedt niet op tegen Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 420 
|
 noordhollandsdagblad.nl - 03-04-2020 
AMS_Amsterdam_Airport_Schiphol-verkeerstoren.jpg
Verkeerstoren Schiphol
Credit: qwesy qwesy

Door Frans van den Berg

SCHIPHOL - Schiphol moet eigenlijk 20.000 vluchten per jaar schrappen. Maar minister Carola Schouten wil niet ingrijpen en geeft de luchthaven de gelegenheid om voor 1 oktober aan te tonen dat niet teveel stikstof wordt uitgestoten.

Schouten is in deze aan zet omdat zij over stikstof en de natuur gaat. De Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) had een handhavingsverzoek ingediend omdat Schiphol niet beschikt over een geldige natuurvergunning.

De vliegtuigen stoten stikstof uit. Maar ook de andere activiteiten van Schiphol zorgen voor uitstoot zoals van de gebouwen, de voertuigen op het platform en de auto’s van en naar de luchthaven. Die uitstoot slaat neer in achttien Natura 2000 gebieden in vooral Noord-Holland. Volgens MOB heeft Schiphol een vergunning uit 2004 voor 400.000 vluchten, waar dat er nu 500.000 zijn.

Berekening
Minister Schouten meent dat niet 2004 het ijkpunt is, maar het luchthavenverkeersbesluit uit 2008 waarin 480.000 vluchten zijn toegestaan. Sinds 2017 is Schiphol dan ook in overtreding, omdat er toen meer werd gevlogen. Daarvoor moet Schiphol een natuurvergunning aanvragen. Eerst wil de minister voor 1 oktober een berekening krijgen van de stikstofuitstoot zodat ze kan zien of de huidige uitstoot kleiner of gelijk is dan wat is toegestaan. Als dat hoger is, dan moet ze ingrijpen. Door de coronacrisis verwacht ze overigens dat het aantal vluchten dit jaar ruim onder die 480.000 blijft.

Ook de luchthavens van Eindhoven, Lelystad en Rotterdam moeten een natuurvergunning aanvragen. Bij deze regionale luchthavens wil Schouten evenmin nu handhaven en wacht ze eerst op berekeningen.

Beroep
MOB is het hier niet mee eens en gaat in beroep. Volgens MOB moet Schiphol zich houden aan de grens van 400.000 vluchten. Greenpeace heeft nog een handhavingsverzoek lopen waarin Schiphol wordt gevraagd de schade in de natuurgebieden te herstellen.

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl - 03-04-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Slecht signaal van de minister.