Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minister tegen Kamer: toekomst Schiphol staat wél vast

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 919 
|
 nhnieuws.nl 
HvS_Logo-rijksoverheid-instrastructuur-en-Waterstaat.png

Door Doron Sajet

Minister Harbers van Infrastructuur heeft de Tweede Kamer nog eens helpen herinneren dat Schiphol mag groeien, mits er verduurzaamd wordt en de overlast afneemt. In een brief aan de Kamer benadrukt Harbers dat de luchtvaartnota 2020-2050, waarin de ontwikkeling van Schiphol beschreven wordt, wel degelijk definitief is. Een aantal oppositiepartijen was in de veronderstelling dat die koers helemaal nog niet vaststaat.

De Tweede Kamer debatteerde vorige maand voor het eerst met Harbers, die sinds 10 januari minister van Infrastructuur en Waterstaat is. In het vijf uur durende debat werd er onder andere door de Partij voor de Dieren en GroenLinks gepleit voor een krimp in het aantal vluchten op Schiphol.

Harbers heeft in een brief laten weten dat zowel groei als krimp geen vertrekpunt is voor het nieuwe kabinet, maar een krimp van de negatieve effecten wil, zoals op de gezondheid van mens, natuur en het klimaat. Het kabinet denkt dat dat onder andere mogelijk is met moderne, stillere vliegtuigen en het tanken van duurzame brandstof. In diezelfde brief wees Harbers de Tweede Kamer erop dat de luchtvaartnota definitief is.

"Er is geen aanleiding om deze beleidsnota aan te passen"
Minister Mark Habers, Infrastructuur en Waterstaat


De minister noemt de luchtvaartnota 'een goede basis voor het luchtvaartbeleid.' Harbers: "Er is dan ook geen aanleiding om deze beleidsnota aan te passen."

Controversieel
De Tweede Kamer had de luchtvaartnota vorig jaar controversieel verklaard, nadat het kabinet was gevallen. Toenmalig minister Van Nieuwenhuizen schoof iedere verdere beslissing over Schiphol door naar het volgende kabinet.

Waarschijnlijk kijken het kabinet en de oppositie binnen de Tweede Kamer door die 'controversieel verklaring' nu heel anders naar de status van de luchtvaartnota. Voor onder andere de Partij voor de Dieren is de nota hoogstens een concept.

Honderdduizenden vluchten
Hoe de luchtvaart moet verduurzamen staat voor het kabinet overigens nog niet alles vast. "Het coalitieakkoord legt nieuwe accenten voor de vervolgbesluiten met (nog) meer aandacht voor verduurzaming en leefomgevingskwaliteit", schrijft Harbers. Voor GroenLinks en de Partij voor de Dieren kan verduurzaming alleen door het schrappen van honderdduizenden vluchten en een definitieve streep door Lelystad Airport.

Bekijk bericht op "nhnieuws.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

‘Schiphol mag groeien, mits er verduurzaamd wordt en de overlast afneemt.’ Dit zal betekenen: steeds meer herrie van iets minder lawaaiige vliegtuigen, vooral voor de Polderbaan en Kaagbaan, later weer de andere banen erbij. En het klimaat verder naar de klote!

En dan: ‘(nog) meer aandacht voor verduurzaming en leefomgevingskwaliteit’, je moet maar durven!

Nieuwe gezichten, dezelfde leugens. Hou er rekening mee met uw stem vandaag!

Trump en Poetin werden er groot mee: blijven liegen!

Geplaatst door Hans Buurma uit Hilversum

Nou, dat worden dus rechtszaken. En als het economische argument tegen krimp gebruikt wordt hebben wij een sluitend verhaal: groei is zinloos op een luchthaven die in 2019 100.000 tot 150.000 vliegtuigbewegingen te groot was voor de volledige Nederlandse behoefte aan verbinding, terwijl krimp nodig is voor klimaat, natuur en leefomgeving. Kennelijk is dit de enige manier om mensen van hun groeiverslaving af te helpen.

Geplaatst door V.O.S. uit onder de Kolderbaan

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Inderdaad gaat het leugenachtige ministerie van I&W en de al evenzo leugenachtige sector gewoon door.
Dat begint al rond 05:00 uur in de ochtend en gaat zo een groot dagdeel door.
En dan komt er uit het noorden op tijdstip 15:58 uur een volgens mij, straalbezopen piloot aan vliegen over Uitgeest dat de ramen doet trillen in hun sponningen. Volledig uitgeklapt landingsgestel en een enorme klere herrie producerend en op slechts een krappe 600 meter hoogte een cargo bak uit China.
Ongelofelijk dat dit soort dingen toegestaan is, in een westers land dat de leefomgeving toch redelijk hoog in het vaandel heeft staan.............althans de politiek schermt er mee.
Dit land is politiek gezien, knettergek en de smerige leugenachtige, zwaarvervuilende luchtvaartsector maakt er handig misbruik van.

Geplaatst door baard uit heiloo

Geen verrassing toch ?. Kan het woordje Krimp ook niet meer horen ! Nu kan de LVNL verder met haar ,, minder hinder ,, strategie .
Wanneer je als leek naar de vliegbewegingen kijk , zie je enorme misstanden . Als het de LVNL uitkomt kan alles , maar als er een route verlegd moet worden in verband met minder hinder duurt het minimaal 3 jaar. . Het verkeersaanbod in de spitsuren is zelfs te veel voor het 3 -banenstelsel . Is onmogelijk met 2 Primaire banen . Vandaar dat ze een steeds groter gebied claimen !
Het is net als de belastingdienst , ze blijven maar doorkloten !
Uitvliegroutes aanpassen , vlieghoogtes aanpassen , vaste landingsroutes , geknikte nadering bij landen , oplijnen boven zee of markermeer , nachtvluchten weg , mensen wegkopen enz. dáár zouden de discussies over moeten gaan !
Nederland is een kloteland als je niet tegen herrie kan , en de door velen gewenste krimp had tegen de herrie toch geen positieve bijdrage geleverd . En dit onderwerp boeit de massa toch niet helaas.