Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minister probeert twijfels weg te nemen: ‘Geen vrachtvluchten vanaf Lelystad Airport’

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 737 
|
 AD 
hvs_logo_NCA_9-4-2017.jpg

De start- en landingsbaan op Lelystad Airport is te kort voor volgeladen vrachtvliegtuigen. Ook zijn er op de luchthaven geen faciliteiten om vrachtverkeer af te handelen. Er zullen daarom in de toekomst geen vrachtvluchten plaatsvinden vanaf vliegveld Lelystad.
Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief die donderdagavond naar de Tweede Kamer is verstuurd. Ze probeert daarmee de twijfels die recent zijn ontstaan weg te nemen.

Oppositiepartijen en ook actiegroepen zoals HoogOverijssel en Red de Veluwe vrezen dat 'Lelystad' straks niet alleen als luchthaven voor vakantievluchten zal worden gebruikt, maar óók voor de afhandeling van vrachtverkeer. De komst van grote distributiecentra zoals Inditex (het moederconcern van het Spaanse Zara) naar het Lelystad Airport Business Park heeft die angst verder gevoed.

Wettelijk vastleggen


De SP eiste twee weken geleden in een Kamerdebat dat Van Nieuwenhuizen zwart op wit in het Luchthavenbesluit opneemt dat er geen vrachtvluchten vanaf Lelystad Airport mogen plaatsvinden. De minister wil dat echter niet, wat voor extra twijfel zorgde.

Nu komt ze met een Kamerbrief waarin ze tekst en uitleg geeft. In de brief geeft Van Nieuwenhuizen toe dat vrachttoestellen wél kunnen vliegen op Lelystad, maar alleen zónder vracht. ‘Technisch gezien kunnen grote (vracht)vliegtuigen (bijvoorbeeld een Boeing 747) starten en landen met de voor Lelystad Airport vastgelegde baanlengtes. De baan is echter te kort om grote (vracht)vliegtuigen met vol gewicht (vracht en brandstof) te kunnen laten vertrekken. Dit geeft voor vrachtmaatschappijen substantiële beperkingen om tot een gezonde businesscase voor vrachtverkeer te komen’, staat in de brief.

Vakantievluchten


Volgens Van Nieuwenhuizen gaat Lelystad Airport zich compleet richten op vakantievluchten en is er van vrachtverkeer absoluut geen sprake. Er worden ook geen faciliteiten voor gebouwd die dit mogelijk maken, zoals afhandelingscapaciteit voor vracht. Ook komen er geen 'laadfaciliteiten, geen vrachtopstelplaatsen, geen douane en geen loodsen’, schrijft de minister. Vrachtverkeer is daardoor onmogelijk.

Kamerlid Cem Lacin van de SP is niet overtuigd dat vrachtvliegtuigen niet op Lelystad terecht kunnen. ,,Dat ga ik uitzoeken", zegt hij. ,,Zolang vrachtvluchten niet uitgesloten zijn in het Luchthavenbesluit, bestaat de kans dat ze er vroeg of laat komen. Dus laten we de afspraak nu gewoon vastleggen en handhaafbaar maken. Dat geeft bezorgde omwonenden vertrouwen, vertrouwen die ze allang kwijt zijn geraakt."

Lelystad Airport gaat als vakantieluchthaven fungeren en opent volgens plan in 2020 de deuren.

Bekijk bericht op "AD"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door M uit U

Tuurlijk komen die vrachtvluchten er. Over 10 jaar wordt de baan gewoon verlengd.