Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minister ontwijkt Ombudsman al ruim halfjaar

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 603 
|
 schipholwatch.nl - 19-02-2021 
HvS_Logo-rijksoverheid-instrastructuur-en-Waterstaat.png

Sinds 8 juli vorig jaar probeert de Nationale Ombudsman een afspraak te maken met minister Cora van Nieuwenhuizen om te overleggen over de onrechtmatigheden rond meldingen van vlieglawaai. Nu dat nog steeds niet is gelukt, wil de Ombudsman er pas na de formatie weer over praten.

“Inmiddels is het kabinet demissionair. Daarom vind ik het effectiever om het onderwerp na de formatie te bespreken”, aldus ombudsman Reinier van Zutphen in een vandaag gepubliceerde brief aan de minister..

Wel wordt de minister in dezelfde brief alvast op de hoogte gebracht van de gesprekspunten, met het verzoek die punten over te dragen aan haar opvolger.

“Ik heb gesignaleerd dat omwonenden zich onvoldoende gehoord voelen als zij melding maken van concrete geluidsoverlast van vliegtuigen. Voor een behoorlijke behandeling van meldingen zijn drie uitgangspunten belangrijk”, zo stelt de ombudsman.

Onduidelijk wat er met meldingen gebeurt
“Burgers mogen duidelijkheid verwachten over wat er met de meldingen wordt gedaan. Zij moeten hierover actief worden geïnformeerd en zij moeten erop kunnen rekenen dat hun meldingen worden betrokken bij de keuzes rond vliegroutes, hoogtes en tijden en bij het toezicht en de handhaving”, zo formuleert Van Zutphen de gevonden pijnpunten.

Hij vraagt de bewindspersoon bovendien ervoor te zorgen dat de lawaaimeldingen worden betrokken bij de invulling van de luchtvaartnota.

“Na het aantreden van het nieuwe kabinet bespreek ik graag hoe deze punten zullen worden opgepakt”, zo besluit de brief.

De Ombudsman startte zo’n anderhalf jaar geleden een groot onderzoek naar mogelijke misstanden in de omgang van Schiphol en de overheid met meldingen over vliegtuiglawaai. Daarvoor werd gesproken met tal van bewoners en burgerorganisaties.

Het ontwijken door Van Nieuwenhuizen van ’s lands belangrijkste klachteninstituut is opmerkelijk. In dezelfde periode vond zij wel de tijd voor werkbezoekjes aan onder meer Schiphol en Eelde om vliegtuigjes te kijken.

Bekijk bericht op "schipholwatch.nl - 19-02-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Inge Hilberdink-Markerink uit Zwanenburg

Ik heb sinds een paar weken weer erge geluidsoverlast van Schiphol.De polder baan is dicht en alles vliegt over de Zwanenburgbaan nu.De aanvliegroute gaat inmiddels pal over mijn huis,terwijl die vroeger veel verder boven mijn huis vandaan vloog.Zou ik een nieuwe geluidsoverlast meting kunnen krijgen?
Een paar jaar geleden was de grens kE eenheden verderop

Met vriendelijke groeten I Hilberdink