Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minister legt juridisch vast: maximaal 10.000 vliegbewegingen Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 640 
|
 destentor.nl 
wp_politiek_3707.JPG

Door Remco Regterschot

Lelystad Airport kan de eerste jaren na opening niet verder groeien dan 10.000 vliegbewegingen. Na lang aandringen van actiegroepen, provincies en de Tweede Kamer heeft minister Cora van Nieuwenhuizen dit maximum in de wet vastgelegd. Het biedt inwoners meer zekerheid.

Van Nieuwenhuizen roept al een jaar dat vakantievliegveld Lelystad de eerste jaren na de opening in 2020 kan groeien tot maximaal 10.000 vliegbewegingen per jaar. Meer kan ook niet, zei ze herhaaldelijk, omdat het volle luchtruim dat onmogelijk maakt. Pas na de herindeling van het luchtruim – klaar in 2023 – is het mogelijk om verder te groeien tot maximaal 45.000 vliegbewegingen vanaf Lelystad.

Plafond
Hoewel ze het uiteindelijke plafond van 45.000 vliegbewegingen wel opnam in de wet, deed ze dat niet met het voorlopige plafond van 10.000 vliegbewegingen. Dat leidde tot argwaan bij actiegroepen als Red de Veluwe en HoogOverijssel. Die vroegen zich hardop af wat de minister te verbergen heeft.

De provincie Overijssel stuurde in mei een brandbrief naar de minister waarin om vastlegging werd gevraagd. Ook oppositiepartijen in de Tweede Kamer eisten dat. Zo noemde GroenLinks de limiet boterzacht als deze niet zou worden vastgelegd. ,,We hebben net gezien rond Schiphol wat er gebeurt als dergelijke zaken niet wettelijk zijn vastgelegd. Dan is handhaven simpelweg onmogelijk en sta je als burger met lege handen”, zei Kamerlid Suzanne Kröger destijds tegen de Stentor.

Rechter
Van Nieuwenhuizen legt de grens van 10.000 vliegbewegingen vast in een ministeriële regeling, waardoor het plafond ook juridisch vastligt. Wordt het maximum aantal vluchten tóch overschreden, dan staan inwoners die naar de rechter stappen sterker om hun gelijk te halen.

Bekijk bericht op "destentor.nl"

Reacties op dit bericht