Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minister kijkt niet naar KLM-plan

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 79 
|
 digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl 
KLM_aeroclub_hvs.jpg

Het alternatieve plan van luchtvaartmaatschappij KLM om krimp van Schiphol te voorkomen door aanschaf van nieuwe vliegtuigen zal volgens het kabinet niet werken. Dat zei minister Harbers (Infrastructuur) tijdens een VVD-bijeenkomst in Bergen.

11 miljard euro om honderd nieuwe toestellen te kopen


Hij kondigde in juni aan dat Schiphol moet krimpen van 500.000 naar 440.000 vliegbewegingen. Volgens KLM staat de toekomst van het bedrijf daarmee op het spel. „Wij hebben als kabinet besloten dat we naar 440.000 vliegbewegingen gaan, en ik denk niet dat er een plan bestaat waarmee we alles volvliegen met nieuwe toestellen”, zegt Harbers desgevraagd.

KLM investeert de komende jaren naar verluidt ruim 11 miljard euro om honderd nieuwe toestellen te kopen, maar dat is volgens de bewindsman niet genoeg. Hierdoor zou de herrie van de grootste gebruiker van Schiphol met zeker 25 procent afnemen. „Om aan de opdracht uit het coalitieakkoord te voldoen, waarin we recht willen doen aan de omgeving, koersen we op dit getal.” Het coalitieakkoord rept echter niet van krimp van Schiphol, maar van de zogeheten luchtvaartnota, die uitging van verdiende groei door verduurzaming.

Harbers moet in Brussel aantonen dat krimp de laatste optie is om te snijden in de routes. Eerst moet er gekeken worden naar andere mogelijkheden om herrie te beperken, zoals operationele procedures, stillere vliegtuigen en andere vliegroutes. Toch gaat Harbers van start, omdat het oude stelsel volgens hem de eerste stap is in hinderbeperking. „Om dat te voorkomen zal ik de regels van het huidige baangebruik vastleggen in een ministeriële regeling”, zegt Harbers. Er ligt nog geen aanvraag in Brussel, aldus de minister.

Bekijk bericht op "digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Reageren?

Let op! Door het plaatsen van een reactie gaat u akkoord met onze huisregels.