Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minister: geluidsoverlast vliegveld beperken

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 918 
|
 omroepflevoland.nl - 29-11-2017 
wp_politiek_3707.JPG

Als het anders en beter kan, wil verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen daar zeker naar kijkenAls het anders en beter kan, wil verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen daar zeker naar kijken

Dat zei ze woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Daarmee liet de minister zich voor het eerst in de Kamer uit over Lelystad Airport. Ze volgt met dit standpunt de lijn van haar voorganger Sharon Dijksma op dit dossier, die eerder ook zei open te staan voor alternatieven. Of die alternatieven ook haalbaar zijn, moet nog blijken.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer benadrukte minister van Nieuwenhuizen dat het proces "zorgvuldig en transparant'' moet verlopen, op basis van de juiste gegevens. Ze zei begrip te hebben voor de zorgen in de regio over de routes, zeker omdat nog niet duidelijk is hoe die er precies uit gaan zien. De minister houdt er wel aan vast dat Lelystad vanaf 1 april 2019 vluchten van het drukke Schiphol overneemt.

Vrijdag advies bewonersdelegatie
Minister Van Nieuwenhuizen heeft eerder een delegatie van inwoners uit Noord-Holland, Gelderland, Drenthe, Overijssel en Flevoland gevraagd om een advies over vliegveld Lelystad. Dit advies wordt vrijdag gepresenteerd. Mede op basis van dit advies neemt de minister een definitief besluit over de vliegroutes. Wel wacht zij nog op het oordeel van de Commissie voor de milieu-effectrapportage of die vindt dat de mer voor Lelystad Airport geheel of gedeeltelijk moet worden overgedaan. Dit na de ontdekking van een fout in de geluidsberekening. Een deel van de Kamer wil een geheel nieuwe mer.

Bewoners meer betrekken
Door de ervaringen met Lelystad wil de minister bewoners voortaan meer betrekken bij nieuwe plannen voor de luchtvaart in Nederland. Vanaf het begin wil ze samen met bewoners "een plan maken voor de toekomst'', zo zei ze. De uitnodiging geldt ook voor andere overheidsinstanties en deskundigen. Volgens haar is daar een "brede behoefte'' aan.

Bekijk bericht op "omroepflevoland.nl - 29-11-2017"

Reacties op dit bericht