Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minister botst met Eindhoven Airport over openingstijden

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 480 
|
 ed.nl 
HvS_Logo-rijksoverheid-instrastructuur-en-Waterstaat.png

Door Bart-Jan van Rooij

EINDHOVEN - Eindhoven Airport heeft het aan de stok met de minister over de openingstijden van de luchthaven. Op het departement van Infrastructuur is met verwondering gereageerd op de door Eindhoven Airport aangekondigde voortzetting van late landingen in het lente en zomerseizoen van 2020.

Eindhoven Airport wil in het zomerschema van 2020 ook vliegtuigen laten landen na elf uur ‘s avonds. Maar dat ziet minister Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga (Infrastructuur, VVD) niet zitten. Ze is er niet van overtuigd dat Eindhoven Airport niet mee kan werken aan het stoppen met late vluchten. Dat liet een woordvoerder van de minister dinsdagavond desgevraagd weten.

Ook al geeft de luchthaven aan dat dit juridisch niet mogelijk, de minister houdt vast aan haar streven om geen vluchten meer toe te staan na elf uur 's avonds vanaf het zomerschema van maart tot oktober 2020. Om daar op toe te zien, kondigt de minister aan daar de vergunning van de luchthaven ook op te toetsen.

De huidige vergunning van de luchthaven loopt af op 31 december van dit jaar. Voor het civiele gebruik van de vliegbasis Eindhoven door Eindhoven Airport moet een nieuwe zogenaamde medegebruiksvergunning worden afgegeven voor de periode 2020 en 2021. Die vergunning is door de luchthaven nog niet aangevraagd, aldus de zegsman van de bewindsvrouw. Ze kondigde eerder aan dat in die vergunning eveneens het maximale aantal van 41.500 vliegbewegingen wordt opgenomen. Dat is het aantal dat Eindhoven Airport dit jaar verwacht te halen.

Rechten
Eindhoven Airport beriep zich in een maandag verzonden persbericht op Europese regelgeving die het onmogelijk zou maken om de luchthaven dagelijks eerder te sluiten. Luchtvaartmaatschappijen zouden rechten opbouwen en daar zou de luchthaven niet aan kunnen tornen. Bij die lezing heeft de minister haar twijfels.

Ook het Eindhovense GroenLinks-raadslid Samir Toub toonde zich dinsdagavond in de gemeenteraad bezorgd. ,,Als het hier al niet mee lukt, hoe moet het dan met alle andere onderdelen van het plan Van Geel”, vroeg Toub zich af. Voormalig staatssecretaris Pieter van Geel stelde in april een advies op de toekomst van Eindhoven Airport voor de periode 2020-2030. Toub vroeg opheldering over de late landingen aan de Eindhovense wethouder Stijn Steenbakker, die de honneurs waarnam voor Airport-wethouder Monique List. ,,We hadden het graag anders gezien maar dat lukt helaas niet”, zei Steenbakkers, die zich daarmee aansloot bij de Eindhoven Airport-verklaring.

Een woordvoerder van Eindhoven Airport zei dinsdagavond oog te willen houden voor de positie van luchtvaartmaatschappijen. Hun internationale vliegschema's vergen een lange voorbereidingstijd. Eindhoven Airport wil de reactie van de minister nader bestuderen.

Bekijk bericht op "ed.nl"

Reacties op dit bericht