Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minder vrachtvluchten op Maastricht Aachen Airport door kortere startbaan

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 311 
|
 limburger.nl - 22-08-2019 
vvd_verboden_in_te_rijden.png

Door Hans Goossen

Maastricht Aachen Airport heeft sinds april van dit jaar 10 procent van de vertrekkende vrachtvluchten verloren, omdat de luchthaven niet langer de volledige startbaan mag gebruiken. Dat heeft de exploitant van het vliegveld de provincie Limburg laten weten.
De startbaan van de luchthaven is 2750 meter lang, maar officieel mag alleen 2500 meter worden gebruikt. In afwachting van een nieuwe vergunning werd het volledige gebruik van de landingsbaan lange tijd gedoogd. Sinds 1 april van dit jaar is die gedoogsituatie verleden tijd. Provinciale Staten wilden weten welke gevolgen dit had voor de luchthaven. Gemiddeld vertrekken vanaf Maastricht Aachen Airport wekelijks dertig volgeladen vrachtvliegtuigen.

Afgehaakt

Volgens het vliegveld zijn de vervoerders Skygate (twee vluchten per week op Siberië) en Turkish Airlines (wekelijkse vlucht naar Chicago) door de startbaanbeperking afgehaakt. Dat komt neer op een teruggang van 10 procent, aldus de exploitant. Hij wijst er verder op ook dat door het beëindigen van de gedoogsituatie een streep ging door vergevorderde afspraken over een toekomstige vrachtvlucht op Dubai.

Onrust

Een nieuwe vergunning laat waarschijnlijk nog enkele jaren op zich wachten. De provincie trok eind 2018 een eerste aanvraag in, omdat de procedure niet goed was verlopen. Zo bleken cijfers niet te kloppen. Een langere startbaan maakt het vliegen met zwaardere toestellen mogelijk. De vergunningaanvraag zorgde voor onrust onder omwonenden. Zij vrezen een toename van de overlast.


Toevoeging redactie vlieghinder.nl.
Over de illegale verlenging door Limburgse VVD gedeputeerde Twan Beurskens in 2018 (met medewerking en rugdekking van onze alom bekende VVD minister Cora), waarvoor ook geen MER procedure is doorlopen. Dit, terwijl de impact van het verlengen met 250 meter landingsbaan tot 2750 meter groot is omdat dan de grootste, zwaarste en smerigste vliegtuigen kunnen landen/opstijgen..
Zie hierover een artikel, te lezen via deze link.


Bekijk bericht op "limburger.nl - 22-08-2019"

Reacties op dit bericht