Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minder passagiers op airport Eelde; minder vliegverkeer op vliegveld Hoogeveen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1152 
|
 rtvdrenthe 
me_vliegtuig_vliegveld_IMG_0717.jpg

EELDE - Vier procent minder reizigers maakten vorig jaar gebruik van Groningen Airport Eelde. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vandaag bekend zijn gemaakt.
In de eerste drie kwartalen werden minder passagiers verwerkt. In het vierde kwartaal werd het verlies redelijk goed gemaakt door een groei van het aantal passagiers met dertig procent.

Groei in Eindhoven

Het CBS komt vandaag met cijfers over het afgelopen jaar. In Nederland werden op alle nationale luchthavens, waaronder de luchthaven in Eelde, zo'n 60 miljoen passagiers vervoerd. Daarvan reisde het merendeel via Schiphol. De grootste groeier is Eindhoven Airport. Maastricht Aachen Airport is vergelijkbaar met Eelde, maar verloor wel veel passagiers na het vertrek van prijsvechter RyanAir. Het verlies voor Eelde vanwege het vertrek van RyanAir afgelopen jaar valt mee.

Al twee jaar een daling

Volgens het CBS gaat het om 169.000 passagiers die vertrokken vanaf de Drentse luchthaven. Marjolein Jaarsma van het CBS: "We zien dat er nu zo'n 2 jaar op rij een teruggang is in aantallen passagiers vanaf Eelde. In 2012 was er een behoorlijke piek met zo'n 180.000 passagiers, in 2014 nog zo'n 169.000. Eelde laat een achteruitgang zien, maar niet in die mate als Maastricht." Volgens het CBS is de wisseling van luchtvaartmaatschappijen en bestemmingen de oorzaak van schommelingen in passagiersaantallen.


De cijfers van het CBS verschillen met die van het vliegveld zelf. Groningen Airport Eelde komt uit op een verlies van rond een procent. Het CBS gaat dus uit van een daling van vier procent. "Wij tellen passagier die in het vliegtuig blijven zitten en doorreizen naar een andere bestemming niet mee. Dat doen de luchthavens vaak wel."

Hoogeveen ontvangt minder vliegtuigjes

In de cijfers van het CBS worden ook de kleine luchthavens meegenomen die het moeten hebben van de recreatievluchten. Vliegveld Hoogeveen is daar een voorbeeld van. "Met Hoogeveen gaat het niet zo goed. Financieel gezien is er een probleem. Het aantal vliegbewegingen steeg wel in het vierde kwartaal, maar in totaal in 2014 werd er minder gebruik gemaakt van Hoogeveen."

Bekijk bericht op "rtvdrenthe"

Reacties op dit bericht