Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Minder nachtvluchten over Waterland

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 1595 
|
 NHD 
Minder nachtvluchten over Waterland

VOLENDAM - Inwoners van Waterland en West-Friesland zullen komend jaar 's nachts minder last hebben van overvliegende vliegtuigen.

Door Jacco van Oostveen - 19-5-2015, 11:49 (Update 19-5-2015, 12:04)
De nachtelijke aanvliegroute naar de Polderbaan tussen Hoorn en Volendam door wordt tijdelijk buiten gebruik gesteld. Castricum en omgeving zullen door de maatregel vanaf volgende week 's nachts juist meer vliegtuigen horen overvliegen.

Gedeputeerde Tjeerd Talsma van de provincie Noord-Holland is ontstemd over het besluit van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Hij zegt dat het besluit is genomen zonder overleg met de Bestuurlijke Regio Schiphol of met de Omgevingsraad Schiphol. De gedeputeerde wil proberen het besluit tegen te houden.

Volgens een woordvoerder van LVNL is de maatregel genomen omdat er een 'onnauwkeurigheid' zit in het planningssysteem. ,,Hierdoor komen de vliegtuigen van de twee aanvliegroutes te dicht bij elkaar als ze gaan landen op de Polderbaan. En dat wil je niet hebben.''

Volgens haar heeft dit nog niet geleid tot gevaarlijke situaties, maar moet er wel worden gewerkt aan een oplossing. ,,De korte route wordt daarom tot uiterlijk juni 2016 geschrapt.''

In de zomer landen circa zestig vliegtuigen per nacht op de Polderbaan. LVNL spreekt tegen dat er geen overleg heeft plaatsgevonden.

Bekijk bericht op "NHD"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kijk naar de toekomst uit deltametropool

Diepe crisis in Openbaar bestuur? Rol Provincies ter discussie?

Opvallend is de betrokkenheid van zowel de CvdK in Flevoland als gedeputeerde Talsma bij een door de luchtvaartsector opgetuigd meganetwerk rond de Vereniging EU Deltametropool.

Wat blijkt? Eerstgenoemde CvdK is voorzitter van deze vereniging die openlijk een machtsverschuiving nastreeft in de richting van samenwerkende "veelal internationaal georienteerde bedrijven en z.g. verzelfstandigde bestuurs- en uitvoerings organisaties".

Ook gedeputeerde Talsma werkt zeer nauw samen met deze vereniging, zie de beschrijving van het project "Sprintstad" op de provinciale webstie en http://www.metropoolregioamsterdam.nl en ervaar hoe de organisatie Prorail (pres. commissaris: Hans Alders) samen met genoemde vereniging een enorme urbanisatie in de gehele Schipholregio van 43 gemeenten door probeert te drukken. Ook Prorail maakt deel uit van het meganetwerk.

De schrijnende situatie die thans in onze BUCH regio opspeelt lijkt direct in verband te staan met de rol van de Provincies NH en Flevoland in dit geheel.

Het lijkt er toch wel op dat deze rol nu ter discussie komt te staan?

Geplaatst door Ymte van Gosliga uit Castricum

Kijk naar de toekomst wijst – overigens niet voor de eerste keer- op de dreiging van een totale urbanisatie van het landelijk gebied.
Dit roept uiteraard vragen op, niet in de laatste plaats of hier voor PVRC en het bestuur van PVRC – gelet op de doelstelling van de vereniging - een taak is weggelegd.
Belangrijk is voor ons is om te weten of de dreigingen zoals die geschetst worden, breder bekend zijn en/of gedeeld worden. Daartoe hebben we deze vragen voorgelegd aan instanties die hiermee bekend zouden kunnen zijn.
Uiteraard komen we hierop terug.