Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Miljoenensubsidie uit Brussel voor snelle en stille internationale treinen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 515 
|
 nu.nl 
ICE_005.JPG

Nederland krijgt dit jaar 18,5 miljoen euro subsidie uit Brussel voor internationale spoorverbindingen. Het geld wordt geïnvesteerd in onder andere directe verbindingen tussen Nederland en Duitsland.

12,6 miljoen van de miljoenensubsidie gaat naar de snelle directe verbinding tussen Groningen en Bremen, de zogeheten Wunderline, laat de rijksoverheid weten.

Voor de spoorgoederenverbinding tussen Venlo en Kaldenkirchen wordt 5,8 miljoen euro uitgetrokken, en 19,5 miljoen euro subsidiegeld wordt besteed aan het stiller maken van goederentreinen uit buurlanden.

Daar heeft Nederland baat bij omdat internationale treinen verantwoordelijk zijn voor meer dan 90 procent van het spoorgoederenvervoer over Nederlands spoor.

Vaker de trein binnen Europa
De werkzaamheden zijn onderdeel van het plan van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) om twee miljoen reizigers extra te verleiden de trein te kiezen op korte afstanden binnen Europa.

De snelle Wunderline tussen Groningen en Bremen brengt reizigers straks in zo'n twee uur van de ene naar de andere stad. ProRail en Duitse collega's starten in 2021 met de werkzaamheden.

Bekijk bericht op "nu.nl "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door gerard

Dat lijkt een mooi gebaar, maar deze subsidie valt toch echt in het niet vergeleken met de subsidie in de vorm van verregaande belastingvrijstelling (op tickets en kerosine) die de zeer milieuonvriendelijke luchtvaart (geluid, C02, stikstof, ultrafijnsto) op dit moment ontvangt. Europa, ga nu eens normale belasting heffen op een inmiddels al lang gevestigde bedrijfstak die echt geen subsidie meer nodig heeft om te kunnen beklijven. Das war einmal!