Milieurapport Schiphol verder vertraagd

Het milieurapport over Schiphol is opnieuw uitgesteld. Dat betekent dat pas na de zomer de discussie kan losbarsten over de verdere groei van Schiphol.
Dat laat luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen weten in een brief aan de Tweede Kamer. De Milieu Effect Rapportage over Schiphol is al keer op keer uitgesteld en in het najaar bleek dat de cijfers niet klopten. In de tussentijd had Schiphol op basis van de voorlopige resultaten al gemeld dat de Schiphol na 2020 verder kan groeien. De geluidsoverlast zou namelijk royaal binnen de wettelijke normen vallen.
Maar de minister wil geen twijfels over de cijfers en heeft nieuwe berekeningen laten maken. Dit voorjaar zou het pakket naar de Omgevingsraad Schiphol gaan, waarna de raad met daarin bewoners, luchtvaartsector en overheden met een advies zou komen over eventuele groei na 2020.
Maar, zo laat de minister nu weten, dat wordt allemaal drie maanden later. De externe bureaus die de berekeningen moeten uitvoeren, hebben de laatste maanden hun handen vol gehad aan de berekeningen van de routes rond vliegveld Lelystad. De stukken zijn nu vlak voor de zomervakantie gereed. In dat geval kan de omgevingsraad na de zomervakantie een advies uitbrengen. Die cijfers zijn ook noodzakelijk voor de verdere discussies over nachtvluchten, over het tegelijkertijd inzetten van vier start- en landingsbanen en over woningbouw rond de luchthaven.
Spaarndam
De afgelopen periode is door ambtenaren ook gesproken met de werkgroep in Spaarndam die zich richt op de vliegtuigherrie. Volgens de bewoners worden veel meer bewoners gehinderd dan uit de berekeningen blijkt. Dat klopt ook, maar de bewoners baseren zich op actuele cijfers over het aantal woningen, terwijl wettelijk altijd wordt gekeken naar het woningbestand van 2005. Ook heeft de werkgroep op een andere manier gerekend.
Toch was het overleg niet zinloos. De werkgroep heeft in het gesprek aangegeven dat het meten van geluid van overvliegende vliegtuigen mogelijk een waardevolle aanvulling kan vormen op het berekenen van de geluidbelasting op de grond. „Deze wens is de laatste maanden vaker in debatten met de Tweede Kamer aan de orde geweest. Daarom bezie ik, in overleg met de Omgevingsraad Schiphol, hoe meetgegevens beter benut kunnen worden”, laat de minister weten. Tot nu toe wordt de geluidsoverlast alleen berekend. De gegevens van de meetstations worden alleen gebruikt bij discussies over het verleggen van routes en in discussies met gemeenten en bewoners. Bekijk bericht op "Haarlems Dagblad"
Geplaatst door Wim uit Castricum
Maar ook een voordeel, teminste als we dan niet massaal op vakantie zijn, er is dan voldoende tijd om de mer, tot 10 cijfers achter de komma, uit te pluizen op onware aannamens en dergelijke.