Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Milieudefensie wil klimaatplan van ‘Schiphol-filiaal’

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 698 
|
 studio040.nl - 10-02-2022 
Schiphol_klimaatactie_191214_WP_7632.JPG

Door Silvester Klaasman

Milieudefensie Eindhoven wil dat Eindhoven Airport een plan maakt om in 2030 de CO2-uitstoot van de luchthaven met 45 procent terugbrengt.

De milieuorganisatie heeft in totaal 29 Nederlandse bedrijven aangeschreven die een grote rol hebben in het veroorzaken van klimaatverandering. 51 procent van de aandelen van Eindhoven Airport is eigendom van de Schiphol Group, en is daarmee een ‘filiaal’ van Schiphol, een van de grootste vervuilers van Nederland, aldus Milieudefensie Eindhoven.

De belangenvereniging ziet zich gesterkt door de uitspraak van de rechtbank in de zaak die het tegen Shell aanspande. Het oliebedrijf moest van de rechter haar uitstoot eveneens met 45 procent hebben teruggebracht in 2030.

Milieudefensie laat weten niet het doel te hebben opnieuw naar de rechter te stappen, maar wil wel dat bedrijven, waaronder Eindhoven Airport, hun verantwoordelijkheid nemen.

Reactie
De luchthaven laat weten de brief te hebben ontvangen. “Het sluit aan op onze eigen doelstellingen. We willen dat de operaties op de luchthaven zelf in 2030 CO2-neutraal zijn. Ook hebben we eerder al een plan opgesteld waarin we uiteen zetten hoe we die doelstelling gaan bereiken. Die zullen we delen met Milieudefensie.”

Onduidelijk
Of de belangengroep daar genoegen mee neemt is onduidelijk, omdat de organisatie lijkt te mikken op de algehele uitstoot die vanaf de luchthaven plaatsvindt. Of de luchtvaartmaatschappijen die met hun vliegtuigen voor het overgrote deel van de uitstoot zorgen ook hun CO2-uitstoot verminderen, is daarom niet duidelijk.

“Maar we zijn allang met elkaar in gesprek over verduurzaming, met de hele vliegbranche”, zegt de woordvoerder van Eindhoven Airport. “Dat gaat dan over vliegen met duurzame brandstof. Ook zijn we bezig met proeven met elektrisch vliegen. We zijn er dus druk mee bezig. Onze plannen zullen we delen met Milieudefensie”, aldus de woordvoerder.

Bekijk bericht op "studio040.nl - 10-02-2022"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Uden uit Veghel

Er gebeurd helemaal niets daar...