Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Milieuclub MOB eist dwangsom omdat besluit ‘illegaal werkende’ vliegvelden te lang duurt

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 408 
|
 ad.nl - 19-10-2022 
judge-gavel-1461998219JBc.jpg

Milieuorganisatie MOB wil dat de rechter de overheid een fikse dwangsom oplegt, omdat die volgens MOB te lang de tijd neemt om te reageren op een verzoek om in te grijpen bij Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. Volgens MOB zijn de drie grootste vliegvelden van Nederland ‘illegaal in werking’ omdat ze zonder natuurvergunning opereren.

In mei diende de organisatie daarom een handhavingsverzoek in bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De strekking daarvan was dat het aantal vluchten flink moet worden verminderd.

Het kabinet wil het maximale aantal vliegbewegingen op Schiphol verlagen van 500.000 per jaar naar 440.000. Volgens MOB is alles boven de 250.000 echter in strijd met de natuurwetgeving. Terwijl een besluit op zich laat wachten, wordt nog ‘volop doorgevlogen vanaf Schiphol met de bijbehorende stikstofemissies en stikstofdeposities op stikstofoverbelaste Natura 2000-gebieden tot gevolg’, klaagt de organisatie.

MOB heeft het verzoek voor het opleggen van een dwangsom ingediend bij de voorzieningenrechter in Arnhem. De hoogte van het bedrag is aan de rechter, maar moet volgens MOB ‘voldoende stimulerend’ zijn en ‘bevorderen dat het besluit alsnog zo spoedig mogelijk genomen wordt’.

Bekijk bericht op "ad.nl - 19-10-2022"

Reacties op dit bericht