Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Microfoons meten herrie F-35 bij vliegbasis

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2505 
|
 telegraaf.nl 
HvS_logo_Rijksoverheid.jpg

LEEUWARDEN - Bij Vliegbasis Leeuwarden wordt maandag de eerste microfoon van een permanent geluidsmeetnet in gebruik genomen, dat peilt of het nieuwe gevechtsvliegtuig F-35 de geluidsnormen niet overschrijdt. De eerste F-35 arriveert volgend jaar op de Friese basis.

De eerste microfoon wordt geplaatst in Marssum. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) is erbij. In totaal komen er zestien microfoons rond de vliegbasis. Omwonenden kunnen de geluidsmetingen op een website bekijken. Vliegbasis Volkel krijgt volgend jaar een geluidsmeetnet.

Het geluidsmeetnet was een voorwaarde van toenmalig regeringspartij PvdA om een paar jaar terug in te stemmen met de aankoop van de F-35 als opvolger van de F-16. Uit een 'belevingsvlucht' met een F-35 in 2016 bleek dat omwonenden van vliegbases Volkel en Leeuwarden maar weinig verschil ervaren tussen de F-35 en de F-16.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Vliegveld Nederland, de kolere herrie compleet.

Joint Strike Fighter geeft grote geluidsoverlast

Bron: westerwolde actueel.nl

NATUUR EN MILIEU – De aanschaf van F-35 Joint Fight Striker toestellen, die deel uitmaken van het JSF programma waar Nederland aan meedoet, zorgt in de Verenigde Staten voor commotie. De gevechtstoestellen schijnen veel meer geluidsoverlast te veroorzaken dan de tot nu toe gebruikte toestellen.

De USA-today schrijft hierover: “Rosanne Greco, burgemeester van South Burlington (Vermont) en voormalig officier van de Amerikaanse luchtmacht, schrok toen ze de cijfers van geluidsoverlast zag die de vliegtuigen teweeg brengen. “Het effect dat het geluid van de F-35 toestellen heeft op de 10.000 inwoners in dit dorp is ontzettend groot. Het is te schadelijk voor deze omgeving.”

Het betreft hier een omgeving waar mensen gewend zijn aan het geluidoverlast van gevechtsvliegtuigen.

Het afgelopen jaar zijn in Amerika meerdere milieurapportages vrijgekomen. In maart 2012 kwam de ontwerprapportage uit voor een aantal vliegvelden (Hill AFB, Shaw AFB, Mountain Home AFB, enz.). De JSF maakt 21 tot 25 db meer geluid dan de F16c met F110-GE-100 motor! Dat betekent dat 1 JSF dan net zo veel geluid maakt als zo’n 256 F16c’s bij elkaar! En dit bij een powersetting van de JSF van 40% en bij F-16c van 84% !
Bron: USAF F35A Operational Basing Draft Environmental Impact Statement, Maart 2012 (PDF, let op download is 11,5 Mb). Zie o.a. blz. 21.
In 2015 willen de PvdA en de VVD de knoop doorhakken met betrekking tot de aanschaf van het toestel voor de Nederlandse Luchtmacht.

De grote vraag is echter echter; Wat zal de impact zijn van dit luidruchtig toestel in een klein landje als Nederland. Voor mens en dier?

Geplaatst door Wim uit Castricum