Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meldpunt overlast Schiphol - Het contrast tussen papier en werkelijkheid

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 709 
|
 amsterdam.sp.nl 
23-06-2018_005.JPG

Inleiding

De geluidszone: ‘een papieren werkelijkheid’

Na een uitspraak van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport werd in juli 2018 duidelijk dat niet iedere klacht over Schiphol in behandeling wordt genomen. Wie wil dat zijn of haar klacht wordt meegenomen in de rapportages moet aan twee voorwaarden voldoen. De indiener van een klacht moet in een gemeente wonen die zitting heeft in de Omgevingsraad van Schiphol en de indiener moet binnen de zogeheten ‘geluidszone’ wonen in de directe omgeving van Schiphol.

Voor Amsterdam betekent dit in de praktijk dat Amsterdammers uit stadsdeel centrum niet mogen klagen over geluidsoverlast. Ook grote delen van de stadsdelen West, Noord, Oost en Zuidoost vallen buiten de denkbeeldige geluidszone. Alleen stadsdeel Nieuw-West valt in zijn geheel binnen de geluidszone.1

De voorwaarde dat men binnen de gestelde geluidszone moet wonen heeft tot gevolg dat er dagelijks honderden vliegtuigen over een buurt kunnen vliegen, maar een melding van eventuele overlast niet in behandeling zal worden genomen. Anders gezegd: de geluidszone creëert een papieren werkelijkheid die geen recht doet aan de overlast die Amsterdammers ervaren.

Wanneer we een blik op de kaart werpen, wordt duidelijk hoe absurd het markeren van een geluidszone op buurtniveau kan uitpakken. Zo loopt de markeringslijn van de geluidszone onder andere door de Derde Helmerstraat in stadsdeel West. Hierdoor vallen de huisnummers 28 tot en met 66 van de Derde Helmerstraat op papier wel binnen de geluidszone, maar vallen de bewoners van hetzelfde huizenblok met de huisnummers 2 tot en met 26 op papier buiten de geluidszone.

De volledige notitie is te lezen via onderstaande link....................

Bekijk bericht op "amsterdam.sp.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Holland op zijn smalst........
Of: Holland op zijn Schipholst........

En de politiek, die tot taak heeft de bevolking te beschermen, is ziende blind en horende doof.

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Ja, zo kom je natuurlijk gemakkelijk uit op minder klachten bij meer vliegbewegingen.

Geplaatst door Sara uit Amstelveen

Welke rapportages gaat het om? Ik woon ook net buiten de grens. Maar vandaag nagevraagd: bij de Bas worden wel al de meldingen geregistreerd, ook de mijne.

Geplaatst door gerard


Geplaatst door anoniem1

By ilt kan je klagen over het overtreden van de regels/wet door Schiphol. Je kan dan ilt verzoeken op te treden tegen die overtreding,maat dat kan dus alleen als je binnen de geluidsomgeving woont.
Ilt doet overigens niks met je verzoek tot handhaving,of je nu wel of niet binnen de geluidscontour woont. Zo zijn afgelopen jaar onder andere 4e baan regel overtreden.
Ook zijn er enkele regels bij voorbaat uitgezonderd van handhaving,waar ondere het nieuwe maar nog niet wettelijke handhavings stelsel waarbij men overtredingen van het nog wel wettelijke oude stelsel gedoogd en het nieuwe stelsel nog niet handhaaft want geen wet.

Geplaatst door anoniem1

Je kan hen bellen en ook via internet een melding maken. Iedereen kan deze meldingen maken,ook als je buiten geluidscontour woont. Maar verzoek tot optreden kan dus blijkbaar alleen als je binnen contour woont. Een officieel verzoek tot handhaving dat zou ik niet precies weten maar die procedure staat misschien op website uitgelegd,anders zou je aangetekende brief kunnen schrijven.

Geplaatst door Sara

@Gerard en Anoniem 1 dank! Voor het eerst sinds een ong twee weken geen nacht of
glijvluchten, langs het huis. Ook een "klacht " als die wind dus verkeerd is en je hebt een aantal gebroken nachten gehad kun je ook niet een keer vroeg gaan slapen want herrie tot elf uur zeker. Daar word ik wanhopig van.. ik moet concentratie dingen die niet lukken met eenmoe hoofd. Gister naar beneden. Soms helpt dat. Een soort bunker gemaakt. "He ver-rek het is stil!" Maar toen zag ik vanmorgen dat de wind gedraaid was. Daarom weet ik dat de andere kant (jullie, denk ik ) weer zijn portie slaap verstoring op zijn bord heeft gekregen. Hoe zou zo'n officiële klacht dan in zijn werk gaan? Waarschijnlijk moet je een gevalideerde decibel meter hebben en dan vanuit deze metingen de LDen laten berekenen. Goed van deze SP actie dat ze inzicht geven in de aard van de overlast. Het heeft impact op de kwaliteit van het leven.. Maar voor mij heeft het impact op mijn toekomst. Of beter gezegd het bedrijgt steeds mijn toekomstige carrière tgv van de stress en slaapverstoring. Gelukkig vandaag weer goed geslapen en kan ik er weer tegen aan. Maar ik ben zo boos. Soms lees ik hier oudere stukken en de commentaren. Het onrecht dat hier in nederland tgv van schiphol plaats vind, is echt zo groot. Als ze besluiten dat shithell gaat groeien... dan moeten wij dat niet laten gebeuren! We zijn geen makke lammetjes die ons naar de slacht bank laten lopen. O zo!

Geplaatst door Annelie uit Amstelveen

Maar hoe kan het verzet beter georganiseerd? Heeft iemand nog een oude drukpers en fiets met fietstassen staan uit 1940?


Geplaatst door Bas van den Born uit Wijk aan Zee

Gelukkig wordt de MER binnekort uitgegeven, daar zal de nieuwe geluids zone getekend zijn. En die is veel ruimer getekend dan de huidige.