Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meijs: vliegtaks biedt ruimte aan kwalitatieve groei

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 636 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
Euro_banknotes.png

Door: Niek Vernooij

EINDHOVEN - Algemeen directeur Joost Meijs van Eindhoven Airport ziet de vliegtaks als een manier om kwantitatieve groei van de luchtvaart te temperen. Daardoor moet er ruimte vrijkomen voor zogeheten kwalitatieve groei. "Het leidende element is de prijs", zegt hij in gesprek met Luchtvaartnieuws Magazine.

De sterke groei zoals die in de afgelopen tien jaar plaatsvond zal zich het komende decennium niet herhalen, verwacht de in 2008 als directeur van Eindhoven Airport benoemde Meijs. “Wij zitten op een scharnierpunt van een kwantitatief hoofdstuk naar een kwalitatief hoofdstuk.” Dat betekent dat groei niet meer voorop staat bij de ontwikkeling van de luchthaven.

“De discussie die nu wordt gevoerd is: hoe kan je die schaarse capaciteit zo inzetten dat er een maximaal maatschappelijk rendement wordt gehaald voor het gebied waarin de luchthaven ligt? In het regeerakkoord staat: de luchtvaartsector moet ruimte verdienen voor verdere ontwikkeling met milieumaatregelen en geluidsbeperking. Het doel an sich om te groeien is er niet meer.”

Malaga of Heathrow?
Leidend wordt volgens de luchthavendirecteur de kwaliteit van het netwerk. “In plaats van de zoveelste vlucht naar Malaga wordt wellicht een grotere maatschappelijke waarde gehecht aan een lijndienst naar Londen Heathrow, met al z’n intercontinentale verbindingen.”

Volgens Meijs werd er de afgelopen tien jaar niet echt naar gekeken hoe de vliegbewegingen ingevuld zouden worden. “De groei op Eindhoven moest plaatsvinden door vakantieverkeer waarvoor op Schiphol geen plaats is. Dat vakantieverkeer is overigens prima, zolang het is gebaseerd op de marktvraag, en dat geldt overigens ook voor het zakelijke verkeer.”

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Henk Bartels uit Wintelre

Als wordt ingezet op zakelijke vluchten i.p.v. vakantie(pret)vluchten om daarmee groei te bereiken wordt de overlast opnieuw steeds meer. Inzet op minder vluchten zou het uitgangspunt moeten zijn.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Zakelijke vluchten worden absoluut overschat. Voegt meestal niks toe, gewoon een pretvlucht voor carierretijgers. Voor contact volstaat email en skype.