Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Meeste reizigers Nederlandse luchthavens van en naar Verenigd Koninkrijk

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 590 
|
 nu.nl 
hvs_schiphol_DSC_2513.JPG

Ruim 10,3 miljoen van de 70,3 miljoen reizigers die van of naar Nederlandse luchthaven reisden hadden het Verenigd Koninkrijk als herkomst of bestemming. Met 15 procent van het totaal aantal passagiers is het land daarmee de populairste locatie van herkomst en bestemming.
Na het Verenigd Koninkrijk volgen Spanje (7,5 miljoen reizigers) en de Verenigde Staten (5 miljoen passagiers), blijkt uit cijfers van het CBS. Zie en lees hier.Het is voor het eerst dat Nederlandse luchthavens bij elkaar de grens van 70 miljoen reizigers passeren. Een jaar eerder waren het nog 64,6 miljoen passagiers.

Hoewel de meeste passagiers van of naar het Verenigd Koninkrijk vlogen, hoeft dit niet te betekenen dat het ook de eindbestemming is van de reizigers. Veel mensen stappen op luchthavens Londen Heathrow en Amsterdam Schiphol over op vluchten naar andere bestemmingen.

Een andere grote stijging was te zien bij de Zuid-Europese bestemmingen. Naar Portugal vlogen in 2016 zo'n 2 miljoen passagiers, een stijging van 16,9 procent. Ook Frankrijk (12,5 procent) en Italië (8,5 procent) zagen een forse stijging. Het aantal passagiers van en naar Spanje steeg het meeste met zo'n 19,8 procent meer reizigers.

Amsterdam Schiphol verwerkte met 63,5 miljoen passagiers een recordaantal. Eindhoven is de tweede luchthaven van Nederland met 4,8 miljoen passagiers.

Turkije
Buiten veel landen waar het aantal reizigers naartoe steeg, was er ook een grote daling te zien bij reizen van en naar Turkse luchthavens. Door de politieke onrust in het land lieten veel reizigers het land links liggen. In totaal reisden 2,3 miljoen passagiers naar Turkije, een daling van zo'n 17,5 procent.

Eind januari werd al berekend door het Turkse statistiekbureau Turkstat dat het totale aantal toerisme-inkomsten in 2016 met zo'n 29,7 procent afnam tot 20,6 miljard euro. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor het land. Ruim 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp) komt uit het toerisme.

Door: NU.nl

Bekijk bericht op "nu.nl"

Reacties op dit bericht