Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meerderheid omwonenden tegen groei van Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 662 
|
 haarlemsdagblad.nl - 08-12-2018 
logo_ORS.jpg

Frans van den Berg

AMSTERDAM - Groei van de luchthaven Schiphol krijgt slechts de steun van 29,8 procent van de omwonenden. 38 procent wil het op het huidige niveau van 500.000 vluchten laten en 24 procent wil juist minder vluchten.

Dat blijkt uit de internetconsultatie die de Omgevingsraad Schiphol heeft uitgevoerd. Iedereen kon via internet, mail of zelfs een brief reageren op verschillende stellingen over de luchtvaart. Dat waren open vragen, met soms lange antwoorden als gevolg.

Ruim 4500 mensen hebben daaraan meegedaan. Tijdens de Luchtvaartdag in de Amsterdom in Amsterdam, onder de oude koepel van het Aviodome dat ooit op Schiphol stond, werden zaterdag de eerste resultaten bekend gemaakt. Ook op de website van de Omgevingsraad Schiphol zijn de uitkomsten ook te vinden. Zie hier.

Duidelijk is dat een ruime meerderheid geen extra vluchten wil. De overlast is al groot genoeg. Maar er zijn ook voorstanders van groei. Zij wijzen op de werkgelegenheid, zijn bang dat verbindingen vervallen of wijzen erop dat je op een snelweg ook niet zegt dat er niet meer auto’s mogen komen.
De voorstanders van groei zijn vooral te vinden in plaatsen als Haarlem, Heemstede, Almere, Alphen aan den Rijn, Almere, Amsterdam en Haarlemmermeer. Gemeenten waar ook veel werknemers wonen.

Toch is volgens de onderzoekers nergens gebleken dat bedrijven als KLM hun werknemers hebben gevraagd om de enquête massaal in te vullen. Er zijn maar weinig voorgeprogrammeerde antwoorden te ontdekken.

Nachtvluchten
Het verzet tegen nachtvluchten is nog veel groter. Maar liefst 66 procent wil minder nachtvluchten en slechts 15 procent meer. Vooral in Amsterdam, Haarlemmermeer, Bussum, de IJmond en de Leidse regio wil men minder nachtvluchten. Zij vinden hun nachtrust en gezondheid belangrijker.

Het ongenoegen over het snel groeiende aantal vluchten, was ook tijdens de Luchtvaartdag overduidelijk. Al voor de ingang hadden actievoerders van Greenpeace zich opgesteld.

Zij zijn tegen groei van de luchtvaart en lieten de bezoekers kiezen tussen een toegangspoortje ’voor’ of ’tegen’ groei. Bij aanvang van de bijeenkomst peilde de dagvoorzitter nog even de mening in de zaal: een ruime meerderheid is tegen groei.

Gemor
Na enkele vragen en inleidende praatjes van Hans Alders en de directeur-generaal van het ministerie, begon het gemor in de zaal al.

Meerderheid omwonenden tegen groei van Schiphol
„Wat een slap geouwehoer. Het gaat toch niet alleen over luchtvaart, maar toch ook over belemmeringen die dat oplevert in een gebied van Alkmaar tot Leiden en van de kust tot Utrecht”, merkte een deelnemer op. „Jullie kijken helemaal niet naar CO2 en lullen alleen maar over toch weer groei”, viel een ander hem bij.

Een bewoonster merkte nog op dat het hele circus van bijeenkomsten dat is gehouden, alleen maar de schijn van inspraak geeft. „Consensus krijg je toch niet.”

Toch hoopt Hans Alders daar nog op. Hij leidt de onderhandelingen tussen sector, overheden, bewoners en milieugroepen. Mocht er namelijk wel een unaniem advies komen, dan kan de politiek daar eigenlijk niet meer omheen. Sowieso heeft de Tweede Kamer het laatste woord.

Bekijk bericht op "haarlemsdagblad.nl - 08-12-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem1

"Gemeenten waar ook veel werknemers wonen"

Moet eigenlijk zijn: "gemeenten waar ook veel werknemers van Schiphol/klm wonen"
In elke gemeente van Nederland wonen immers veel werknemers. Recht van spreken hebben ze zeker en de opkomst van deze groep voor deze consultatie was ongetwijfeld hoog.

15% wil meer nachtvluchten. wie kan daar nu voor zijn?
Nu ja,het is niet anders.
Uit de consultatie blijkt een kleine voorkeur voor groei,als je alle percentages tegen elkaar wegstreept. Dat standpunt valt op grond van deze consultatie zelfs nog te verdedigen.

Geplaatst door Jos

"Uit de consultatie blijkt een kleine voorkeur voor groei,als je alle percentages tegen elkaar wegstreept. Dat standpunt valt op grond van deze consultatie zelfs nog te verdedigen. "

Sinds wanneer is 29,8% een kleine voorkeur voor groei terwijl de rest geen groei of minder aangeeft.

Geplaatst door anoniem1

38% wil huidige niveau
29.8% wil groei
24% wil minder.

die 24% gaat men wegstrepen tegen de 29.8% die groei wil. Blijft over 5.8%
De rest wil gelijk blijven. Conclusie:lichte voorkeur voor groei.
Let maar op,als je er naar gaat vragen gaat het op deze manier uitgelegd worden door sector.
Heb dat al eerder gezien bij andere enquetes en conclusies.

Geplaatst door Jos

In ieder geval heeft het HD de enig juiste telling gedaan: meerderheid omwonenden tegen groei van Schiphol.

Geplaatst door gerard

Dat gaat wellicht gebeuren. Als je bedenkt dat veel zwak- tot niet-gehinderden het inderdaad geen barst uitmaakt, zolang ze zelf maar geen hinder krijgen, ben je als gehinderde altijd de pineut. Zijn zijn slachtoffer van de dictatuur van de meerderheid.
Dus zo'n onderzoek mag niet zo worden uitgelegd.