Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meerdere gemeenten vechten tegen natuurvergunning Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 455 
|
 omroepgelderland.nl - 01-04-2021 
Lelystad_einde_hvs.jpg

OLDEBROEK - Vijf Veluwse gemeenten komen in opstand tegen de natuurvergunning die Lelystad Airport heeft aangevraagd. De gemeenten vinden namelijk dat de natuur in hun gebied wordt aangetast door het vliegveld. Daarom hebben ze gezamenlijk een zienswijze gestuurd naar demissionair minister Schouten.
Volgens de gemeenten Hattem, Heerde, Oldebroek, Elburg en Epe zijn Natura2000-gebieden als de Veluwe en Rijntakken al overbelast met stikstof, maar worden die in het ontwerpbesluit van het vliegveld niet genoemd. Toch zal de luchtvaart de stikstofemissie verhogen in die gebieden, zeggen de gemeenten.

Ook is de aanvraag voor de vergunning niet compleet, zo zeggen de gemeenten. Zo wordt er in de aanvraag gesproken over 10.000 vluchten voor het groothandelsverkeer, maar het verdienmodel van Lelystad Airport gaat uit van 45.000 vluchten. Zij vinden dan ook dat de aanvraag in deze volle omvang gedaan had moeten worden.

Daarnaast wordt er niet genoeg rekening gehouden met de effecten van het vliegen boven 3000 voet, zeggen de gemeenten. Dat heeft geen ecologisch effect. Maar uit onderzoek zou blijken dat het doorstijgen naar grotere hoogten voor hoge geluidpieken zorgt. Dat strookt niet met de aangewezen stiltegebieden vinden ze op de Veluwe.

Bekijk bericht op "omroepgelderland.nl - 01-04-2021"

Reacties op dit bericht