Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meer waarschuwingen en boetes voor nachtvluchten

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 359 
|
 digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl 
countryside-384624_1280.jpg

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

Om geluidsoverlast te beperken mogen alleen vliegtuigen met een nachtslot tussen 23:00 en 7:00 uur uur starten of landen op Schiphol, tenzij sprake is van overmacht, zoals onvoorziene weersomstandigheden of technische problemen. De boetes kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.

De stijging heeft mede te maken met het flink toegenomen vliegverkeer door het herstel van de coronapandemie. Het is sinds 2022 voor maatschappijen bovendien ook veel moeilijker geworden om aanspraak te maken op overmacht.

Het totaal aantal nachtvluchten op Schiphol bleef wel binnen de regels. Dat waren er 23.867. Het maximum aantal toegestane nachtvluchten is 32.000.

De ILT stelt in het rapport dat terugblikt op de periode van 1 november 2021 tot 31 oktober 2022 dat Schiphol zich aan alle wettelijke normen rond geluid en uitstoot van schadelijke stoffen houdt.

Toch neemt het aantal omwonenden van Schiphol dat ernstige geluidsoverlast ervaart toe en ook de luchtkwaliteit op en rond het vliegveld kan beter, zegt de Inspectie.

Verder wordt gewezen op de verstoringen door personeelstekorten op de luchthaven, waardoor bijvoorbeeld lange rijen met wachtende passagiers ontstonden. Volgens inspecties van de ILT is de veiligheid van het vliegverkeer niet in gevaar geweest. De personeelssituatie zorgde wel voor vertragingen, een minder voorspelbaar baangebruik en extra belasting voor alle betrokken partijen, aldus het rapport.

Bekijk bericht op "digitalekrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

‘De ILT stelt in het rapport dat terugblikt op de periode van 1 november 2021 tot 31 oktober 2022 dat Schiphol zich aan alle wettelijke normen rond geluid en uitstoot van schadelijke stoffen houdt.’

Die wettelijke normen zijn dan ook door de slinkse luchtvaart in nauwe samenwerking met de overheid veel te hoog gesteld en ver boven de aanbevelingen van de WHO.

Geplaatst door anoniem1 uit Nederland

Schiphol wil alle nachvluchten schrappen in 2 jaar,vandaag in het nieuws.
Dat klinkt erg goed maar ik vraag me af hoe het in de praktijk gaat uitpakken.

Het zou gaan om de vluchten tussen 12 uur snachts en 5 uur in de ochtend. Hiermee zouden volgens de berichten 10.000 nachtvluchten verdwijnen. Tussen 5 en 6 uur (mogelijk 7) zouden dan alleen landingen plaatsvinden.

Dan blijven er zo,n 20.000 nachtvluchten over die allemaal tussen 5 en 6 (of 7) uur verwerkt moeten worden. Dat zijn zo,n 60 vluchten per dag dus elke minuut of elke 2 minuten.

Minder nachtvluchten is erg goed. Maar ik vraag me af hoe de omwonenden dat gaan ervaren als dat betekend dat er vanaf 5 uur in de ochtend elke minuut of elke 2 minuten een vliegtuig overkomt. Ook nog even afwachten of hiermee geen geluidswinst wordt geclaimed waarmee de overlast op andere momenten weer toe gaat nemen.

Het idee klinkt in elk geval positief maar hoe het in de praktijk gaat uitpakken is nog even afwachten. In elk geval goed om te zien dat de regering er nu wat anders in lijkt te staan dan in het verleden het geval was.