Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meer vliegen - Zo red je de planeet niet

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1298 
|
 NRC.nl 
hv_veiligheid_2285.jpeg

Door Hans Buurma

De combinatie van een sterke groei van de mondiale luchtvaart en beperking van de daarmee gepaard gaande opwarming (22/6) is veel problematischer dan geschetst.
[red: zie: Meer vliegen en toch de planeet redden]

De opwarming door vliegtuigen is twee keer zo groot als alleen die door CO2. Non-CO2 broeikasgassen worden door ICAO niet aangepakt. Bovendien zullen biobrandstoffen hier niet tegen helpen. Daarenboven beperkt ICAO zich vooralsnog tot compensatie van CO2-uitstoot ten gevolge van groei na 2020, dus niet van de overige CO2-uitstoot. Van reductie is al helemaal geen sprake.

Dat steekt schril af tegen de reductie die alle overige economische activiteiten van ontwikkelde landen in 2050 moeten opbrengen, namelijk 5 tot 10 procent van hun uitstoot in 1990. De bescheiden effecten van zuiniger en efficiënter vliegen zullen volledig teniet worden gedaan door de enorme groei. Tegen de tijd dat vliegen op elektriciteit en/of waterstof echt werkt, zal de sterk gegroeide luchtvaart het Klimaatakkoord allang hebben ondermijnd

Enige maanden geleden schreef Staatssecretaris Dijksma (Luchtvaart en Milieu) aan de Tweede Kamer over de toekomst van Schiphol: „Nederland kan profiteren van de kansen die de mondiale luchtvaartgroei biedt”.

Tijd om dit luchtvaart- en milieubeleid grondig te herijken.

Voorzitter Werkgroep Toekomst Luchtvaart

Bekijk bericht op "NRC.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Uitmuntende tegen reactie ! NRC is al jaren veel te lief voor de Luchtvaartsector ! Schiphol benoemde niet voor niets NRC journalist Arjan Schreuder tot beste Schiphol Journalist ! Mag het een onsje objectiever NRC ?