Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meer onderzoek naar ultrafijnstof Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1426 
|
 noordhollandsdagblad.nl 
wp_politiek_3697b.JPG

Door ANP

DEN HAAG - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) laat nog meer onderzoek doen naar mogelijke gezondheidsrisico’s van het vliegverkeer voor omwonenden van luchthaven Schiphol.

Dijksma schrijft dat woensdag aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw reageert daarmee op eerder onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waaruit blijkt dat de sterftecijfers in de omgeving van Schiphol niet hoger zijn dan in de rest van Nederland. Om elke onzekerheid weg te nemen over de mogelijke risico’s van ultrafijnstof door vliegverkeer voor de volksgezondheid, laat Dijksma het RIVM nu een uitgebreid onderzoeksprogramma beginnen.

Het nieuwe onderzoek moet in 2020 klaar zijn. ,,Ook al is er nu geen effect aangetoond, het rapport laat zien dat we te weinig weten van de effecten van ultrafijnstof op de gezondheid’’, aldus Dijksma.

Het desbetreffende persbericht van de rijksoverheid leest u hier .

Bekijk bericht op "noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem uit aalsmeer

"Ook al is er nu geen effect aangetoond", wat is dit voor een onzinnige stelling van mevrouw Dijksma? Heeft zij de rapporten over de effecten voor de gezondheid van ultrafijnstof soms niet goed gelezen?
Ook deze staatssecretaris weet de boel weer aardig te traineren, een nieuw onderzoek dat
in 2020 klaar moet zijn? Dat is wat je noemt aanpakken..... Misschien moet ze eens gaan praten
met echte deskundigen op het gebied van ultrafijnstof in plaats van haar oor te laten hangen
naar een onderzoek van het RIVM. Alles wat Rijks heet zijn tenslotte slagers die hun eigen
vlees keuren.

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Heeft Dijksma dat echt gezegd... Dit is onbestaanbaar !

Geplaatst door de Vries

Makkelijk toch, doorschuiven naar het volgende kabinet.

Geplaatst door anoniem

Hoe kan het dan dat het tno onderzoek aantoonde dat mensen in de omgeving van Schiphol korter leven?

Maar goed sterfe cijfers zeggen op dit moment niet zoveel omdat die een enorme lag hebben met het tijdstip van vervuiling. Het kan decennia duren voordat je daar iets in kan zien.
Ben wel benieuwd naar dit onderzoek, Heb het vermoeden dat het niet goed is en zou het graag willen bekijken. Het moet vast wel op internet te vinden zijn of ergens zijn gepubliceerd.

Heeft er iemand een link naar het wetenschappelijke verslag van dit onderzoek? Ik zou het erg op prijs stellen!

Geplaatst door anoniem

Zal maandag het rapport aanvragen bij de rivm. Het lijkt mij dat dit openbaar is,een geheim rapport zou wel erg vreemd zijn.

Hoe meer je het bekijkt hoe onzinniger dit rapport is.
Sterfte vind vooral plaats onder ouderen en dit is dan ook de enige groep die onderzocht kan worden. Onder 40 jarigen zal je geen verschil zien in sterfte cijfers.
Ouderen die bijvoorbeeld al 70 jaar in Amsterdam wonen, die hebben de eerste helft van hun leven relatief weinig fijnstof binnen gekregen van Schiphol en de schadelijke werking begon pas op hoge leeftijd. Als het dan ook nog enige tijd duurt voordat de effecten merkbaar worden dan is dat vrijwel niet te zien in de sterfte cijfers. Eens te meer omdat afwijkingen van 5% binnen de foutmarge vallen.
EnbBij ouderen zijn er meer zaken die veel invloed hebben op sterfte cijfers. Hart aanvallen is een van de belangrijkste doods oorzaken en de medische voorzieningen zijn in Amsterdam beter en dichterbij dan ergens op het platteland

Nu ja, ben erg ben benieuwd naar dit onderzoek en hoop het maandag te zien.
Het verbaast mij dat het niet meer uitgebreid in het nieuws is gekomen, dit is toch goed nieuws voor de luchvaart sector zou je denken maar geloof niet dat de telegraaf er iets over heeft bericht.
Bij ouderen zijn er echter meer zaken die veel invloed hebben op sterfte cijfers. Hart aanvallen is een van de belangrijkste doods oorzaken en de medische voorzieningen zijn in Amsterdam dichterbij dan ergens in groningenGeplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Zie eerder op deze site, Prof. Dr Lucas Reijnders ,(UVA) Dé autoriteit opdit gebied veegde de vloer aan met het eerdere RIVM rapport. Kan webbeheer dit bericht van Reijnders mogelijk nog eens plaatsen, of linken?

Geplaatst door Wim