Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meer hinder en zorgen door Eindhoven Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 738 
|
 telegraaf.nl 
HvS_GGD-logo.png

EINDHOVEN - Steeds meer omwonenden van Eindhoven Airport zeggen dat ze ernstige hinder ervaren. Ook zijn hun zorgen over gezondheidsklachten door geluid of luchtverontreiniging sinds 2012 toegenomen. Dat komt naar voren uit onderzoek door de GGD. Het is de vierde keer dat zo’n onderzoek is gehouden.

Zo’n 15 procent van de bewoners van tien gemeenten in de regio ervaart ernstige geluidhinder, aldus de enquête waarvan de eerste resultaten donderdagavond in Eindhoven zijn gepresenteerd. In 2012 was dat bijna de helft minder.

Van de mensen die dicht bij het vliegveld wonen, klaagt zelfs bijna de helft (46 procent) over het lawaai. In de zone direct rond Eindhoven Airport ligt een kwart van de bewoners ook geregeld wakker van de herrie. Een groot deel van de direct omwonenden maakt zich bovendien ernstig zorgen over hun gezondheid als gevolg van het geluid (49 procent) en de luchtverontreiniging (45 procent).

Enquête herhaald
De enquête werd in december en januari herhaald op verzoek van voormalig staatssecretaris Pieter van Geel. Hij werkt aan een advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) over de toekomst van de luchthaven. Meer dan 2700 mensen vulden de vragenlijst in. In april wil hij zijn advies aanbieden aan de minister.

Eindhoven Airport zit tegen de grenzen van de groei aan. In 2020 bereikt het vliegveld het maximaal toegestane aantal vluchten (43.000 per jaar). Voor het eind van 2019 moet een beslissing worden genomen over de toekomst van de grootste regionale luchthaven van Nederland. Van Geel streeft naar een advies met maximaal draagvlak in de regio.

De eerste resultaten van het GGD-onderzoek zijn volgens Van Geel in lijn met zijn verwachting. Het vliegverkeer vanaf Eindhoven is de afgelopen jaren sterk gegroeid en de hinder neemt daarom ook toe, reageerde hij.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door elodie uit Wintelre

Bij Eindhoven Airport is dhr. Van geel aan het onderzoeken (Proefcasus Eindhoven Airport) of een verdere uitbreiding gewenst is. Bij het traject is zelfs ook een onderzoek naar een krimpscenario! De uitslag van het GGD rapport was volgens dhr. Van Geel in de lijn van zijn verwachting. Groei gaat nu eenmaal samen met extra hinder en verdere groei dan ook met nog meer hinder. Naast al deze onderzoeken is er ook een (slim) onderzoek gedaan wat de beleving is van Eindhoven Airport voor de omwonende. Wat blijkt.... het onderzoek is zodanig uitgevoerd dat het merendeel van de ondervraagden NIET in het meest hinderlijk gedeelte wonen. De uitslag is dan ook dat de 'omwonende' best tevreden zijn met het vliegveld en een gestage groei geen probleem vinden!
We hadden voorheen dhr. Alders die botweg zijn zin door duwde, nu hebben we de (sluwe) dhr Van Geel die omwonende het gevoel geeft dat de mogen 'mee beslissen'. Pas geleden stond er in het Eindhovens Dagblad van journalist Rob Burg: Proefcasus inspraak of onzinspraak. Zoals ik het nu ervaar helaas ONZINSPRAAK.