Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meer fijnstof door laagvliegende vliegtuigen

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 4409 
|
 Vechtdal FM 
hv_luchtfoto_9745.jpeg

Wetenschappers maken zich zorgen over de effecten van ultrafijnstof op de gezondheid van mens en dier, als gevolg van de luchtvaart. Dat meldt RTV Oost.

Tot nu toe is er in Nederland nog niet veel onderzoek naar gedaan, het Rijks Instituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is bezig met een onderzoek maar wanneer dat klaar is, is niet bekend. Onderzoeksinstituut TNO deed eerder al wel een kleiner onderzoek en heeft daarin geconcludeerd dat inwoners van Amstelveen waarschijnlijk een jaar korter leven als gevolg van de schadelijke uitstoot door vliegtuigen.

Uit wetenschappelijk onderzoek in het buitenland is allang gebleken dat dat ultrafijnstof grote gevolgen kan hebben op de gezondheid. Het is dus niet alleen geluid dat forse hinder kan veroorzaken. Het ultrafijnstof is zo minuscuul dat het doordringt tot in de hersenen. Momenteel wordt onderzocht hoe groot de impact van die stof is op hersenziekten als Alzheimer en Parkinson.

Medisch bioloog Sara Botschuijver woont onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan, een van de landingsbanen van vliegveld Schiphol. Doordat er steeds meer over haar huis gevlogen wordt, ging zij zich verdiepen in de materie. Samen met huisarts Leonard Beijderwellen hield zij in januari al een informatie-avond over dit onderwerp in de Zwolse wijk Berkum. Botschuijver maakt zich grote zorgen. Volgens haar veroorzaken de laag overvliegende vliegtuigen voor ultrafijnstof in de directe omgeving.

“Naast alle andere gevolgen van ultrafijnstof op de gezondheid, zoals hart- en vaatziekten, is recent is ook het verband met hersenziekten geconstateerd. Daar wordt nu uitvoerig onderzoek naar gedaan. Het lijkt erop dat ziekten als Alzheimer en Parkinson bijvoorbeeld, zich eerder zullen openbaren, als gevolg van ultrafijnstof. Ik maak me echt heel erg zorgen.”

In het buitenland blijkt veel meer bekend over ultrafijnstof. Uit diverse onderzoeken rond het vliegveld van Los Angeles bijvoorbeeld, is al gebleken dat ultrafijnstof in grote mate voorkomt als er laag gevlogen wordt door vliegtuigen. Hoe langer er laag gevlogen wordt, hoe groter de uitstoot.

Ook rond het vliegveld van Kopenhagen in Denemarken is men bekend met ultrafijnstof. Om te kunnen bepalen of en hoe schadelijk deze stof is, wordt grondpersoneel op de Deense luchthaven gemonitord met sensoren op het lijf.

In Wenen in Oostenrijk, heeft de rechter onlangs besloten dat het vliegveld daar niet mag worden uitgebreid, vanwege de gevolgen voor de gezondheid van omwonenden.

Medisch bioloog Sara Botschuijver vindt dat de Nederlandse overheid zich meer moet focussen op de invloed van ultrafijnstof, voordat wordt besloten of er in Lelystad een nieuw vliegveld moet komen of dat Schiphol verder wordt uitgebreid.

Bekijk bericht op "Vechtdal FM"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem1

Heb dit al vaak gezegt. Dit wordt enorm gebagateliseerd door de sector en overheid.
50-60km lang vliegt men laag bij het landen op Schiphol. Uitgesmeerd over een groot deel van de randstad. De uitstoot is enorm. Sector en blijft het negeren,alles voor het netwerk. Idioten.

Vertegenwoordigers blijven meewerken aan verdere groei en nieuwe afspraken. Terwijl bijna alle afspraken die zijn gemaakt zijn aangepast in het voordeel van de sector en/of niet worden gehandhaafd. De bewoners hebben hier niks aan,in tegendeel. Het helpt alleen de sector,

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Ultrafijnstof, de opwarming van de aarde, het zijn langzaam verlopende processen die juist daarom heel gevaarlijk zijn. Maar de VVD gaat weer eens voor de korte termijn en wil nu al het aantal vliegbewegingen boven de grens van 500.000 op tillen, omdat de hardwerkende Nederlander recht heeft op zijn vliegvakantie. Tja, hoe zou je anders op vakantie kunnen gaan dan met een vliegtuig.....

Geplaatst door Janna uit Amsterdam osdorp

Het is in Nederland blijkbaar toegestaan miljoenen burgers willens en wetens de gezondheid schade toe te brengen.
Mij valt op dat er heel veel gevallen van longkanker zijn om mij heen .
Ligt hier een verband? Valt het te bewijzen? Dan ligt wellicht de weg open voor een aanklacht! Alhoewel...De macht van het geld zal het wel weer winnen

Geplaatst door M uit U

Jaap: als ik zo om mij heen kijk, dan lijkt het er wel eens op alsof de meeste mensen inderdaad niet weten hoe je op een andere manier op vakantie kunt. Ze gaan in ieder geval in de zomervakantie met een vliegtuig op pad, want je moet natuurlijk wel ergens in een zonnig land aan het strand kunnen zitten. En natuurlijk heb je ook recht op minstens 1 citytrip per jaar, met het vliegtuig uiteraard. Soms denk ik dat ik dat ik de enige ben die een bestemming binnen 600km uitzoekt en daar met de auto naar toe rijd. OK, de auto is ook vervuilend, en ik hoop dat elektrische auto's snel een stuk goedkoper en praktischer worden. Maar in ieder geval veroorzaak ik minder overlast en vervuiling dan al die mensen die in het vliegtuig stappen.