Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meer aandacht fijnstof Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1551 
|
 haarlemsdagblad.nl 
me_vliegtuig_IMG_0602.jpg

Door Bart Boele

HOOFDDORP - Schiphol groeit wel, maar er is onvoldoende aandacht voor bijvoorbeeld de luchtkwaliteit rond de luchthaven.

Nicole Mulder (GroenLinks): Kijk naar milieugevolgen van Schiphol


Dat stelt GroenLinks-fractievoorzitter Nicole Mulder al langer en ze maakt van het ambtsbezoek van Commissaris van de Koning Johan Remkes gebruik om hem dat even onder de neus te wrijven. ,,Er is een milieubeleidsplan van de provincie, maar met name de situatie rond de luchtkwaliteit moet onder de aandacht worden gebracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu’’, zegt ze tegen Remkes.

,,Dat gebeurt ook’’, zegt de commissaris. ,,De discussie over luchtkwaliteit en geluidsoverlast wordt gevoerd in een overleg onder leiding van oud-minister Alders. Ik geloof dat het tegenwoordig ORS heet.’’

Mulder wilde maar even haar punt maken. Het zit GroenLinks al een tijd niet lekker dat de gemeente Haarlemmermeer weinig inzet op het fijnstof en ultrafijnstof dat in de buurt van de luchthaven wordt gemeten.

,,B en W geven in hun jaarlijkse Voortgangsrapportage Luchthavenzaken vooral aandacht aan de verdere economische groei van Schiphol, maar het college stelt zich niet proactief op waar het gaat om de aspecten van milieu, gezondheid en de leefomgeving die door de nog steeds toenemende groei van Schiphol onder druk staan. De inwoners maken zich in toenemende mate zorg over de aanwezigheid van ultrafijnstof, grondgeluid en andere gezondheidsrisico’s, blijkt onder meer uit een brief van de dorpsraad Badhoevedorp’’, aldus Mulder.

,,Al meer dan twee jaar is het wachten op het aanvullende onderzoek naar de gevolgen van de aanwezigheid van hoge concentraties ultrafijnstof in de directe omgeving van Schiphol. Dit raakt de gezondheid van de inwoners van Haarlemmermeer blijkt uit een rapport van TNO in 2014.’’ Mulder vindt de koers van B en W, het ondersteunen van de groei van Schiphol, veel te kortzichtig.

,,Er zit een grens aan het absorptievermogen van de leefomgeving en die grens is eigenlijk wel zo’n beetje bereikt. Als je wilt inzetten op economische groei, dan moet je juist nu ook zeer hard inzetten op innovatie, het terugdringen van grondgeluid, op het terugdringen van de uitstoot van ultrafijnstof, het leefbaar maken en houden van de directe omgeving van Schiphol’’, stelt Mulder. Ze wijst er op dat allerlei woningbouwplannen in dorpen als Rijsenhout worden tegengehouden door de ontwikkeling van Schiphol.

Mulder legt met deze opstelling de vinger op de zere plek van Haarlemmermeer als het om de luchthaven Schiphol gaat. De gemeente profiteert van de economische ontwikkeling van de luchthaven, maar zit ook met de milieugevolgen van zoveel vliegverkeer.

Bekijk bericht op "haarlemsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht