Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Mansveld vindt reddingsplan voor KLM niet nodig

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1203 
|
 haarlemsdagblad.nl 
wp_politiek_3697.JPG

Door Frans van den Berg

DEN HAAG - Een reddingsplan voor KLM heeft staatssecretaris Mansveld van infrastructuur niet in de kast liggen. Zij denkt dat de directie van het bedrijf goed in staat is om de problemen aan te pakken.

Wellicht Emirates op Schiphol inperken
Wel gaat ze scherper in de gaten houden of er wel een gelijk speelveld is ten opzichte van concurrenten. Daarbij worden de luchtvaartverdragen en verzoeken voor extra vluchten tegen het licht gehouden. ,,Met Dubai is een open luchtvaartakkoord waar ook KLM van heeft geprofiteerd. Emirates maakt daar ook gebruikt van. Maar toen Emirates een tweede dagelijks vlucht tussen Dubai en Schiphol wilde, hebben we gezegd dat nauwgezet te volgen. Nu is er nog een evenwicht, maar in de toekomst wellicht niet meer'', voorziet Mansveld. In dat geval moet de tweede vlucht worden gestaakt.

Zorgen
De opkomst van de maatschappijen uit het Midden-Oosten en de groei van de lowcost in Europa, hebben er aan bij gedragen dat Air France-KLM al jaren met verlies draait. Bezuinigingsplannen hebben tot nu toe te weinig opgeleverd, zodat een nieuwe ronde voor de deur staat waarbij mogelijk wel gedwongen ontslagen vallen.

In de Tweede Kamer werden dinsdag grote zorgen geuit over KLM. Het omvallen van KLM zou van Schiphol nog maar een kleine luchthaven maken. Bovendien is KLM een van de grootste particuliere werkgevers in Nederland. Ligt er wel een noodscenario klaar bij het kabinet, was de grote vraag.

Maar volgens Mansveld wordt de situatie rond KLM te somber voorgesteld. Dat wil niet zeggen dat niets wordt gedaan. ,,Ik heb wekelijks overleg met KLM en met Schiphol. KLM is nu zelf aan zet om met plannen voor de nabije toekomst te komen. Wij volgen de situatie nauwgezet. Daarnaast maken we juist ruimte op Schiphol voor KLM door vakantievluchten over te hevelen naar Lelystad en Eindhoven."

Bekijk bericht op "haarlemsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Too big to fail?